ABB a finalizat noua staţie de 400 kV Rahman

Staţia conectează un parc eolian de 700 MW la reţeaua naţională de transport al energiei

Bucureşti, 31 mai 2012 – ABB a finalizat  staţia de 400 kV Rahman, al cărei beneficiar este Transelectrica S.A.

Statia de 400 kV cu izolatie in aer (AIS) care este amplasată în zona Tulcea pe malul Dunării, conectează un parc eolian de 700 MW la reţeaua naţională de transport al energiei, conducând în acelaşi timp la eficienţă energetică şi la o creştere a siguranţei sistemului de transport al energiei.

ABB România a fost contractorul general al proiectului, purtând întreaga responsabilitate pentru inginerie, furnizarea echipamentelor, lucrările civile cât şi pentru construcţia şi punerea în funcţiune a staţiei.

Noua staţie de 400 kV este acum dotată cu echipamente ABB de ultimă generaţie: echipamente de comutaţie, transformatoare de putere, echipamente pentru control şi protecţie cât şi un sistem de automatizare pentru statii conform IEC 61850. Tehnologia ABB înglobată în echipamentele de 400 kV  se caracterizează prin risc scăzut în exploatare şi printr-un grad mai mare de siguranţă. Staţia va contribui şi la creşterea disponibilităţii energiei şi la consolidarea fiabilitatii retelei electrice.

“ABB demonstrează o dată în plus capabilitatea sa de a integra energia curată, regenerabilă în cadrul retelelor de transport al energiei, conducând la eficienţă energetică şi protecţia mediului înconjurător.” a spus Peter Simon, Country Manager ABB România, Bulgaria şi Moldova.

Staţiile realizate de ABB se caracterizează printr-o înaltă fiabilitate a echipamentelor şi sistemelor utilizate, cu componente uşor de operat şi interfaţă prietenoasă utilizatorului, destinate controlului şi protecţiei  complexe a sistemelor, cu costuri reduse de mentenanţă şi beneficii asupra mediului.

ABB (www.abb.com) este lider în tehnologiile energetice şi de automatizări care permit clienţilor din domeniul utilitătilor şi industriei să îşi îmbunătăţească performanţele, diminuând impactul asupra mediului inconjurător. Grupul ABB operează în aproximativ 100 de ţări, având in jur de 145000 angajaţi.