Ambasador SUA: Grecia are rolul de a sparge monopolul furnizorilor de gaze în regiunea balcanică

Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) are potențialul de a deschide toată „insula energetică” balcanică, folosind Grecia ca punct de plecare pentru a scăpa regiunea de monopolul actual al furnizorilor, a declarat Geoffrey Pyatt, ambasadorul SUA în Grecia, citat de publicația azeră Trend News Agency.

Într-un discurs ținut la o conferință despre economia greacă, ambasadorul a mai precizat că pe lângă IGB, proiecte ca Trans Adriatic Pipeline (TAP), unitatea plutitoare de regazaificare din Alexandroupolis și extinderea terminalului de GNL de la Revithousa sunt exemple ale potențialului Greciei în domeniul energiei.

Pyatt (foto) a adăugat că Grecia va fi a treia țară europeană care va începe să importe gaze naturale lichefiate din SUA, după Polonia și Lituania. Diplomatul a subliniat că guvernul grec a promis că va importa GNL din SUA.

Interconectorul Grecia-Bulgaria este un gazoduct care va permite Bulgariei să primească gaze produse în câmpul Shah Deniz 2 din Azerbaidjan, prin legătura cu TAP, menită să aprovizioneze Europa cu gaze caspice. Capacitatea inițială a IGB va fi de 3 miliarde metri cubi, iar costul estimat al proiectului este de 240 milioane euro.

Prin acest interconector sunt așteptate și în România gaze azere, legătura dintre România și Bulgaria fiind deja pusă în funcțiune la finele anului trecut. Interconectorul România-Bulgaria este parte a unui proiect mult mai amplu, BRUA, care va lega sistemele de transport al gazelor, prin noi conducte, dintre Bulgaria-România-Austria și Ungaria.

În luna iulie a acestui an, reprezentanți ai Greciei, Bulgariei, României și Ungariei au semnat un memorandum de înțelegere pentru realizarea așa-numitului Coridor Vertical de gaze. Memorandumul a fost semnat la București de reprezentanți ai companiilor Bulgartransgaz EAD (Bulgaria), ICGB AD (Bulgaria), DESFA S.A. (Grecia), FGSZ LTD (Ungaria) and SNTGN Transgaz S.A. (România).

TAP este parte a Coridorului Sudic de Gaze, unul dintre proiectele prioritare ale UE, care vizează transportul gazelor din câmpul azer Shah Deniz 2 către statele UE. Conducta se va conecta cu Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) la granița turco-greacă și va trece prin Grecia, Albania și pe sub Marea Adriatică, până la țărmul sudic al Italiei.

Gazoductul TANAP vizează transportul gazelor de la zăcământul Shah Deniz din Azerbaijan până la granița vestică a Turciei. Gazele vor fi livrate în Turcia în 2018 și după finalizarea conductei TAP, gazul va fi livrat în Europa la începutul lui 2020.

Sursa foto: US Department of State