ANALIZĂ. România, ocolită de producătorii de tehnologie din industria eoliană

Chiar dacă românii vor plăti, până în 2024, circa 19,5 miliarde de euro pentru suportul energiilor verzi, România nu contează pe harta producătorilor de echipamente în domeniu. Practic, am acordat subvenții uriașe pentru a spijini industria altor state, într-un domeniu cu afaceri de zeci de miliarde de euro anual.

După ce Parlamentul a aprobat cea mai generoasă schemă de sprijin din Europa pentru energiile regenerabile, România a ajuns rapid pe locul 11 în  UE la capacitatea instalată în centrale eoliene.

Un raport al asociației WindEurope arată că, în 2016, România avea o capacitate instalată în eolian de 3.028 MW, ocupând astfel locul 11 în UE, după Germania (50.019 MW), Spania (23.075 MW), UK (14.542 MW), Franța (12.065 MW), Italia (9.257 MW), Suedia (6.519 MW), Polonia (5.782 MW), Portugalia (5.316 MW), Danemarca (5.227 MW), Olanda (4.328 MW). Totalul puterii instalate în UE 28 era de 153.730 MW, la finele anului trecut.

Totuși, România nu apare pe harta producătorilor de tehnologie, care s-au concentrat în vestul Europei. Printre primii 10 furnizori de turbine eoliene la nivel global, producătorii europeni au asigurat 41% din capacitatea instalată la nivel global în 2016, de 56,8 GW, fiind urmați de companii chinezești (23%) și nord-americane.

Un studiu realizat de Comisia Europeană și publicat recent arată că cele mai multe facilități de producție sunt localizate în țările unde aceste companii au sediile, ori în statele cu o dezvoltare ridicată a producției de energie eoliană, unde furnizează componente și servicii. Cele mai multe fabrici vizează producția de palete și nacele, dar și de asamblare a turbinelor.

Într-un top al celor mai mari producători de turbine eoliene la nivel global, la nivelul lui 2016, cel mai mare este compania daneză Vestas (16% cotă de piață), urmată de companiile Goldwind din China și GE Renewable Energy din SUA, fiecare având o cotă de 12%. Urmează Gamesa din Spania (8%), Enercon din Germania (7%), Nordex – Germania (5%) și apoi alte trei companii din China –  United Power, Envision, Ming Yang, fiecare cu câte o cotă de piață de câte 4%. În aprilie 2017, Siemens și Gamesa au fuzionat, devenind Siemens Gamesa Wind Power.

Țările câștigătoare din această industrie de miliarde sunt Spania, Franța, Germania, UK, Portugalia, Olanda, Austria sau Danemarca. Din păcate, România nu apare în studiul realizat de Comisia Europeană, cu toate că suntem în jumătatea superioară a clasamentului european în privința capacității eoliene instalate, după ce am acordat cea mai generoasă schemă de sprijin din UE.

Mai mult decât atât, ea a fost aprobată înainte de apariția Directivei privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, care stabilea țintele naționale pentru fiecare stat membru pentru nivelul anului 2020. Astfel, România și-a depășit ținta asumată pentru 2020 încă din 2014. De asemenea, sectorul eolian s-a dezvoltat la noi în perioadă de boom, când prețurile erau foarte ridicate. De atunci tehnologiile s-au ieftinit semnificativ. Despre cine a fost responsabil pentru acest eșec, citiți mai multe amănunte AICI.

Citiți studiul complet, cu lista unităților de producție din Europa, AICI.