Andrea Schaechter: Pentru energie electrica piata a fost deja dereglementata, iar la gaze dereglementarea va fi in iulie

Andrea-Schaechter-noul-sef-al-delegatiei-FMI-in-RomaniaProcesul de dereglementare a pieței gazelor pentru consumatorii industriali va fi finalizat la mijlocul acestui an, mai devreme decât era estimat inițial, a declarat, marți, șefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, în conferința de presă de la finalul vizitei la București.

‘În privința dereglementării, România și-a respectat angajamentele. Pentru energie electrică, piața a fost deja dereglementată pentru consumatorii noncasnici la 1 ianuarie, așa cum era planificat. La gaze, dereglementarea va fi atinsă în iulie, mai devreme decât era estimat’, a spus Schaechter.

Potrivit calendarelor agreate de Guvern și FMI în 2012, piața de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2014 pentru consumatorii industriali, iar, pentru cei casnici, procesul de liberalizare va fi finalizat la 31 decembrie 2017.

La gaze, calendarul inițial prevedea liberalizarea pentru consumatorii industriali la 31 decembrie 2014, termen care se mută la 1 iulie 2014. Pentru casnici, prețurile vor fi complet liberalizate la 31 decembrie 2018.

‘În ceea ce privește Hidroelectrica, este vorba de o mică participație care va ajunge pe bursă, adică 15%, ceea ce reprezintă un pas mic pentru a deschide compania spre investitorii privați. Scopul principal al acestor listări este de a asigura finanțare și deschidere, transparență’, a spus ea.

sursa:agerpres