ANRE a aprobat opt noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice

investitii-in-energie-cel-mai-mare-parc-fotovoltaic-din-romania-va-incepe-sa-produca-in-primele-zile-din-2013Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în ședința din 10 octombrie, autorizații de înființare pentru opt noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice, potrivit unui document postat pe site-ul instituției.

La 31 iulie 2013, în România se aflau în funcțiune turbine eoliene cu o capacitate de 2.198 de MW, panouri fotovoltaice de 413 MW, microhidrocentrale de 474 de MW și proiecte pe biomasă de 52 de MW, arată datele Transelectrica.

Capacitatea instalată în panourile fotovoltaice a consemnat, în acest an, un salt spectaculos. Astfel, dacă la 31 decembrie 2012 existau în România parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de 49,3 MW, după șapte luni erau în funcțiune proiecte de 413 MW.

De la 1 iulie 2013, Guvernul a decis să amâne, până în 2017-2018, acordarea unui număr de certificate verzi pentru energia eoliană, solară și microhidrocentrale.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar patru certificate verzi pe MWh, față de șase certificate, ca până acum. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din două, iar microhidrocentralele, două certificate din trei.

 

sursa: agerpres