ANRE a propus anularea calendarului de liberalizare a gazelor pentru consumatorii non-casnici

gazeAutoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pieței gazelor pentru consumatorii non-casnici începând cu 1 iulie 2014, a declarat, marți, Niculae Havrileț, președintele ANRE, în cadrul unei conferințe pe teme energetice.

El a explicat că măsura este necesară întrucât prețul pieței a devenit mai mic decât cele stabilite în calendarul de liberalizare, ca urmare a scăderii prețurilor pe piețele internaționale și a unor importuri mai mici de gaze.

‘Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial și să beneficieze și aceștia (consumatori non-casnici — n.r.) de posibilitatea de a accesa prețuri mai mici decât cele prevăzute în calendar. Calendarul actual prevedea creșteri de prețuri la niveluri mai mari decât sunt prețurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, așa că propunem anularea calendarului’, a spus Havrileț.

Oficialul ANRE a amintit că, la momentul începerii liberalizării, diferența dintre prețul gazelor de producție internă și cel de import era de 1 la 3.

‘Prețul de import era 590 dolari pe mia de metri cubi, iar cel de producție internă era de 150-160 de dolari pe mia de metri cubi la momentul începerii liberalizării. Trebuie să ne amintim și că liberalizarea pieței de gaze era o obligație a României în procesul de aderare la UE, care trebuia finalizat în 2007, dar nu s-a realizat acest lucru. Între timp s-au modificat directivele europene, s-au amânat din nou termenele, iar realitățile pieței s-au schimbat’, a mai spus Havrileț.

sursa:agerpres