Au fost acordate autorizaţii de înfiinţare pentru opt proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice

Panouri-Fotovoltaice-2Comitetul de reglementare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în şedinţa din 14 august 2013, autorizaţii de înfiinţare pentru opt proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice şi pentru două parcuri eoliene, potrivit unui document postat pe site-ul instituţiei.

În luna iulie 2013, ANRE a acordat 39 de autorizaţii de înfiinţare pentru proiecte fotovoltaice, două pentru eoliene, două pentru producerea energiei pe bază de biomasă şi o autorizaţie pentru producerea de energie hidro.

Aceasta deşi, de la 1 iulie, proiectele fotovoltaice primesc doar 4 certificate verzi pe MWh, faţă de 6 certificate, restul fiind amânate până în 2017. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din două, iar microhidrocentralele, două certificate din trei, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 57/2013.

Capacitatea instalată în centrale fotovoltaice a înregistrat un salt spectaculos în prima jumătate a anului 2013, fiind de 7,6 ori mai mare comparativ cu sfârşitul anului trecut, potrivit datelor Transelectrica. Astfel, dacă la 31 decembrie 2012 existau în România parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de 49,3 MW, la 30 iunie 2013 erau în funcţiune proiecte de 378,5 MW.

Parcurile eoliene au evoluat de la 1.822 de MW la finele anului 2012, la 2.163 de MW la finele primului semestru. În schimb, situaţia nu s-a schimbat prea mult în ceea ce priveşte proiectele pe biomasă, a căror capacitate a crescut de la 39,7 MW la finele anului trecut, la 43,2 MW. De asemenea, capacitatea instalată în microhidrocentrale a ajuns de la 425 de MW la 472 de MW.

Producătorii de energie fotovoltaică îşi vor pierde acreditarea şi nu vor mai primi certificate verzi dacă, până la 15 ianuarie 2014, nu fac dovada că terenurile pe care sunt amplasate panourile fotovoltaice nu fac parte din circuitul agricol, se arată într-un ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), publicat luni în Monitorul Oficial.

sursa: agerpres