Augustin Oancea: Facturi mai mici cu 30% pentru consumatorii casnici de electricitate. Tinmar atacă o nouă piaţă

augustin-oancea-tinmar

Tinmar, cel mai mare furnizor privat de energie din România, intră pe piaţa consumatorilor casnici de energie electrică cu o ofertă menită să atragă clienţii români, oferind discounturi de până la 30% la costul electricităţii faţă de preţul reglementat şi pachete de servicii incluse în pachetul de bază, inclusiv scutirea pentru câteva luni de la plata facturilor în caz de concediu medical sau şomaj, a declarat directorul general al Tinmar, Augustin Oancea, într-un interviu acordat agenţiei News.ro.

“Clientul poate semna un contract în doar trei paşi, în faţa calculatorului, mandatându-ne pe noi pentru toate demersurile fizice necesare schimbării furnizorului, fără să mai fie nevoie să stea la acele cozi interminabile la ghişeu. Asta înseamnă că poţi contracta doar printr-un schimb de mailuri”,  a afirmat Oancea.

“La trecerea din piaţa reglementată în piaţa liberă, în general – şi este valabil la orice produs – există diferenţe destul de mari. Se pot obţine discounturi de până la 30%, în funcţie de zona de unde vii. Preţurile vor scădea, vor ajunge aproape de preţurile bursiere”, a afirmat Oancea, în interviul acordat News.ro.

Scăderea preţurilui va fi generată de schimbarea modului de calcul şi de raportare, iar singura referinţă va fi preţul de la bursă, la care se adaugă marjele obişnuite pentru orice piaţă concurenţială.

“Până în momentul ăsta, altele erau mecanismele de formare a preţului pe care îl primea consumatorul final. Odată cu referinţa pieţelor, se ia ca referinţă preţul bursier şi atunci preţurile vor fi mult mai clare şi uşor de înţeles”, a spus Oancea.

Şeful Tinmar dă exemplu pieţei consumatorilor industriali de energie electrică, deja liberalizată, care a devenit întte timp mult mai matură.

“Astăzi în piaţa consumatorilor industriali preţurile sunt mult mai aşezate, sunt oferte aproximativ identice între furnizori de energie, în sensul că nu-ţi mai permiţi adaosuri mari de niciun fel, eşti în permanenţă în luptă cu competiţia. Dacă în piaţa consumatorilor industriali, acum un discount de sub un procent înseamnă mult, în piaţa consumatorilor casnici, astăzi, se pot obţine până la 30 de procente. (…) Când m-am referit la discounturi de 30%, m-am referit de 30% faţă de preţul din piaţa reglementată”, a menţionat Oancea.

Tinmar, care a intrat pe piaţa furnizării de energie electrică în 2007, a ajuns liderul pieţei în 2014, cu o cotă de 12,6% din piaţa concurenţială.

În 2015, Tinmar a livrat 10.974 Gwh de energie electrică, adică 17% din producţia românească de energie electrică.

Grupul Tinmar, care operează prin mai multe companii, a avut anul trecut afaceri consolidate de circa 730 milioane euro. Cea mai mare cifră de afaceri, de 3 miliarde lei (circa 675 milioane euro) a fost înregistrată, în 2015, de compania Tinmar Oil SA.