Austria, nemulțumită de extinderea centralei nucleare din Ungaria

Austria a avertizat ieri că intenţionează să dea în judecată Comisia Europeană (CE) pentru că a permis Ungariei extinderea centralei sale nucleare de la Paks, susţinând că nu consideră energia nucleară un mod de a combate schimbările climatice sau ca fiind în interesul comun european.

În martie, Comisia Europeană a aprobat investiţiile pe care Ungaria, cu sprijinul Rusiei, intenţionează să le facă pentru construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks. Această investiţie de 12,5 miliarde de euro este finanţată în proporţie de 80% printr-un împrumut acordat de Rusia.

Austria, care are graniţă comună cu Ungaria, sprijină energia verde şi nu are nici un reactor nuclear pe teritoriul ţării, scrie Agerpres, citând Reuters.

„În Guvern am fost de acord că avem suficiente motive pentru a acţiona (CE) în instanţă. Asistenţa UE este permisă doar când are la bază interesul comun. Pentru noi, energia nucleară nu este nici o formă sustenabilă de furnizare şi nici un răspuns la schimbările climatice”, a afirmat un purtător de cuvânt al ministrului pentru Sustenabilitate, Agricultură şi Turism, Elisabeth Koestinger.

Oficialul a adăugat că termenul limită pentru a contesta decizia CE privind Paks este 25 februarie. În majoritatea cazurilor de acest fel, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) s-a declarat în favoarea CE.

În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks. Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala de la Paks a fost construită în anii ’80 de sovietici şi furnizează 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Ţara vecină este dependentă din punct de vedere energetic de Rusia, de la care primeşte 80% din necesarul de petrol şi 75% din cel de gaze naturale.

Cele două noi grupuri vor dubla capacitatea nominală de 2.000 MW a centralei. Ungaria vrea să înceapă construcția reactoarelor, împreună cu Rosatom, în acest an, termenul de finalizare preconizat fiind 2025. Austria a mai demarat o acțiune legală similară împotriva Marii Britanii, pentru proiectul de 18,15 miliarde de euro al centralei nucleare de la Hinkley Point, notează Euractiv.com.

Sursa foto: www.atomeromu.hu