Avertismente: Marea Britanie va rata țintele de reducere a emisiilor de carbon, fără acțiuni urgente

Ambiții vagi, precum interzicerea autoturismelor noi pe carburanți până în 2040, trebuie transformate în planuri solide de acțiuni, altfel Marea Britanie va rata țintele obligatorii de reducere a emisiilor de carbon, avertizează Comitetul pentru Schimbări Climatice (CSC) din Regatul Unit.

Noi măsuri, precum plantarea mai multor copaci, sunt necesare. CSC a avertizat că sunt riscuri semnificative în ceea ce privește finalizarea unor proiecte existente, precum noua centrală nucleară de la Hinkley Point, notează publicația britanică The Guardian. Comitetul a lăudat guvernul condus de Theresa May pentru că a așezat dezvoltarea durabilă în centrul strategiei economice a țării, când a publicat Strategia pentru Dezvoltare Sustenabilă, în octombrie.

„A fost o schimbare foarte importantă de perspectivă”, a declarat Lord Deben, președinte al CSC. „Dar asta, desigur, nu înseamnă că nu există multe lucruri de făcut. E o presiune reală și o urgență”, a completat acesta.

Deben a mai declarat că analiza lansată miercuri de CSC se bazează pe cel mai bun scenariu, în care ministerele vor lua toate măsurile de reducere a emisiilor de carbon promise. „Chiar dacă vor face toate lucrurile pe care spun că le vor face, la maximum, tot va fi o diferență”.

Marea Britanie deja și-a redus emisiile de carbon cu 42% din 1990 și e aproape de a renunța la cărbune, dar nu își va atinge țintele, mai spune CSC.