Avertismentul lui Macron: Lumea pierde lupta împotriva schimbărilor climatice

Președintele Franței Emmanuel Macron a afirmat că lumea „pierde bătălia” cu schimbările climatice și a susținut către liderii țărilor bogate: „Nu ne mișcăm destul de repede. Trebuie să acționăm toți”.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul summitului One Planet, care a reunit ieri la Paris unii dintre cei mai importanți actori politici globali, dar și finanțatori. La împlinirea a doi ani de la semnarea Acordului de la Paris privind reducerea încălzirii global, 50 de state au fost reprezentate ieri la summit, eveniment la care președintele SUA, Donald Trump, nu a fost invitat, scrie publicația The Independent.

Dar, cu aluzie la Donald Trump, care a numit schimbările climatice „o glumă” și care a retras SUA din Acord, deviza summitului a fost „Make Our Planet Great Again”.

Printre cei participanți la summit s-au aflat președintele mexican Enrique Pena Nieto, premierul britanic Theresa May și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Statele dezvoltate s-au angajat să asigure 100 miliarde de dolari către țările mai sărace, în fiecare an după 2020, când Acordul de la Paris – un acord global pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și limitarea încălzirii globale sub 2 grade Celsius – intră în vigoare. Acum există temeri că statele nu sunt deloc aproape de această cifră pentru primul an. OECD estimează că doar 68 miliarde de dolari au fost colectate.

Fondurile ar trebui să ajute statele sărace să își adapteze infrastructura și economiile pentru a fi mai adaptate la schimbările climatice, în special în cazul unor dezastre naturale. Dar detalii exacte despre finanțări nu au fost prevăzute în textul Acordului de la Paris semnat în 2015, fiindcă guvernele au cerut flexibilitate.

Sursa foto: Facebook, Emmanuel Macron