Bihor: A fost inaungurata instalatia de captare a biogazului produs din deseuri depozitate

article_473Ministrul Mediului, Attila Korodi, a participat marți la inaugurarea instalației de captare a biogazului produs din deșeurile depozitate la halda ecologică a Oradiei, aflate în administrarea unei societăți private, apreciind că rareori a văzut “exemple pozitive în zona businessului privat în managementul deșeurilor”.

“Pentru că, de obicei, acesta se rezumă la nivelul companiei de salubritate, depozitare și mai puțin valorificare. Ceea ce am văzut aici este un bun exemplu, de colaborare, în primul rând, cu municipalitatea, și de valorificare integrală a tot ce înseamnă valoare financiară, energetică, a deșeurilor”, a declarat, într-o conferință de presă, Attila Korodi, după vizita la sediul firmei.

Societatea Eco Bihor SRL, operatorul depozitului de deșeuri al județului, a realizat un sistem de captare a biogazului produs din deșeurile depozitate, care astfel este transformat în energie electrică, iar energia este furnizată în sistemul național de distribuție a energiei.

Suprafața totală a depozitului este de 23,7 hectare, fiind compusă din șase parcele. În prezent depunerea deșeurilor se realizează în parcela a doua, aceasta fiind așa numita celulă activă în folosință. Prima parcelă a fost deschisă în anul 2005 și disponibilă până în luna mai a anului 2011, după care, în conformitate cu acordul de mediu și legislația în vigoare, a fost acoperită provizoriu cu un strat de pământ.

În prezent, se captează biogazul din această celulă, care se produce prin descompunerea anaerobă a deșeurilor, și prezintă un conținut de metan în proporție de peste 40%.

“Din biogazul captat, generatorul compus din două motoare (putere de 250 kW/h fiecare) produce energie electrică și energie termică”, a precizat Pasztai Zoltan, reprezentantul Eco Bihor.

sursa:agerpres