Bulgaria: CEZ, EVN şi Energo Pro, riscă falimentul

ELECTRICITATECei trei distribuitori de energie din Bulgaria, CEZ, EVN şi Energo Pro, riscă falimentul, din cauza scăderii preţurilor electricităţii din martie 2013, a noilor reguli privind achiziţia de energie regenerabilă şi a piedicilor de rambursare a cheltuielilor impuse de Comisia de Stat pentru Energie.

Confederaţia Sindicatelor Independente din Bulgaria (CITUB) a avertizat că posibilele concedieri în sectorul minier, provocate de achiziţia prioritară a energiei regenerabile, ar putea determina oamenii să distrugă panourile solare şi turbinele eoliene, a relatat publicaţia Sega, citată de Novinite.

Potrivit unui comitet parlamentar în domeniul energiei, situaţia companiei EVN este cea mai problematică, întrucât din iunie 2012 a înregistrat pierderi de 300 de milioane de leva (150 milioane euro).

Energo Pro a acumulat pierderi de 15,7 milioane de leva (7,2 milioane euro) în acest an, iar suma ar putea atinge 143 milioane de leva (71,5 milioane euro) la sfârşitul lui 2013, a declarat Plamen Stefanov, preşedintele consiliului de administraţie al companiei.

CEZ ar putea înrgistra la rândul ei în Bulgaria pierderi de aproape 200 de milioane de leva (100 milioane euro).

 

 

sursa: mediafax