Pretul litrului de carburant va creste cu 30-40 de bani, a declarat D. Chitoiu

chitoiu-dccIndexarea accizelor cu rata inflației și introducerea accizei suplimentare de șapte eurocenți (0,07 euro) pe litrul de carburant vor avea un impact de 30 – 40 de bani în prețul litrului de carburant, a declarat joi, ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, la finalul ședinței de guvern.

În 2014, accizele vor fi calculate pe pe baza cursului de schimb din octombrie 2012 și indexate cu rata inflației, iar la produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor, respectiv benzină cu plumb, benzină fără plumb, motorină și kerosen, se va introduce o acciză suplimentară de șapte eurocenți pe litru.

Ministerul Finanțelor estimează că noile măsuri fiscale ce vor fi aplicate în anul 2014 vor aduce la buget încasări de 4,963 miliarde de lei, potrivit Raportului privind situația macroeconomică pe anul 2014 și perspectiva acesteia pe anii 2015 — 2017, publicat pe site-ul MFP.

Cea mai mare parte din aceste încasări, respectiv 4,032 miliarde de lei, va proveni din accize și taxe speciale. Astfel, modificarea modului de calcul al accizelor în lei va aduce la buget 1,107 miliarde de lei.

În document se precizează că modul în care accizele în lei vor fi calculate va fi modificat ”în situația în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent”.

În acest caz, valoarea cursului de schimb din prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului anterior se actualizează cu media anuală a indicelui prețurilor de consum calculată în luna septembrie din anul precedent și comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie.

Majorarea accizei la motorină de la 391 euro/tonă la 473,85 euro/tonă va aduce la buget 1,867 miliarde de lei, în timp ce încasările din creșterea accizei la benzină de la 467 euro/tonă la 557,91 euro/tonă se vor ridica la 810 milioane de lei.

sursa: agerpres
credit foto