CEO-ul Nuclearelectrica nu exclude ca negocierile cu chinezii pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă să pice

Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, a vorbit pentru prima dată de un posibil eșec în negocierile cu chinezii pentru finalizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, dând astfel un semnal important că lucrurile sunt departe de a fi lămurite în privința investiției pe care o estimează la 6,5 miliarde euro.

Într-un interviu pentru Agerpres, Ghiță a declarat că în cazul în care negocierile cu chinezii eşuează, statul român va relua procedura de selectare de investitori pentru grupurile 3 și 4 de la Cernavodă. Potrivit acestuia, noile unităţi, pentru care statul român se află în negocieri cu compania de la China General Nuclear, sunt necesare pentru a răspunde unor noi nevoi de consum, având în vedere iarna şi vara acestui an, când consumul a ajuns la cote-record.

„Pentru Nuclearelectrica, ca parte în proiect, Unităţile 3 şi 4 înseamnă câştig evident din valorificarea activelor, operare şi mentenanţă şi asigurare de fascicule de combustibil. Pentru statul român, încă două unităţi nucleare vor asigura efectiv o mare parte din producţie după anul 2025, într-un mix energetic reorientat pe îndeplinirea ţintelor de decarbonizare. Este clar, având în vedere situaţiile din iarnă şi vara anului 2017, că Unităţile 3 şi 4 nu vor suplimenta capacităţi, aşa cum s-a spus repetat despre acest proiect, ci vor răspunde efectiv unor nevoi de consum”, a arătat Ghiţă.

El a mai explicat că instrumentul contractelor pentru diferenţă, prin care statul asigură diferenţa dintre un preţ stabilit şi preţul pieţei, este un mecanism financiar care se raportează la preţurile de piaţă, care nu supracompensează, nu garantează profit discreţionar şi include riscuri aferente oricărui mecanism bazat pe date de piaţă.