China National Electric Engineering vrea sa investeasca 350 mil. de dolari in termocentrala Halanga

termo-halanga-bunCompania China Național Electric Engineering este interesată de realizarea, în parteneriat cu Regia Autonomă de Activități Nucleare (RAAN), a unui grup de 300 MW la termocentrala Halânga, din județul Mehedinți, investiție evaluată la 350 milioane de dolari, a anunțat Rodin Traicu, membru în Comisia de Servicii și Industrii din Camera Deputaților.

“S-a elaborat studiul de fezabilitate, suntem în faza elaborării caietului de sarcini. La proiect s-a precalificat China Național Electric Engineering’, a spus Traicu, la conferința Focus Energetic.

Potrivit acestuia, la sfârșitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie va avea loc licitația, apoi, în 30 de zile, va fi semnat contractul.

Întrebat ce scop au astfel de proiecte, din moment ce în România există deja excedent de producție la energia electrică, Traicu a afirmat că acestea sunt gândite în contextul concurenței care va exista din 2018 la nivel regional și din 2020 la nivel european.

Prezent la același eveniment, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), a arătat că România exportă de mai bine de o lună între 700 și 900 MW, după ce instituția pe care o conduce a desființat taxele de import-export, pentru a facilita aceste activități.

Companiile chineze s-au arătat interesate să investească peste cinci miliarde de euro în proiecte energetice în România, iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor, a declarat marți Constantin Niță, ministrul delegat pentru Energie, la atelierul destinat energiei din cadrul Forumului Economic și Comercial China — Europa Centrală și de Est.

‘Nu trebuie să ne mai temem de China. Experiența lor ne este utilă’, a spus Niță, precizând că investitorii chinezi s-au arătat interesați de proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, de hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, de termocentrala Rovinari și de reabilitarea grupurilor 3 și 4 de la termocentrala Mintia-Deva.

sursa:agerpres