Cine a câștigat contractul de 480 milioane euro pentru BRUA de la Transgaz. „Potul” cel mare, la austrieci

Compania națională de transport al gazelor Transgaz a semnat astăzi cu reprezentanții firmelor câștigătoare contractele de execuție a conductei BRUA, faza I, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Victoria. Acesta este cel mai important proiect de infrastructură energetică derulat în România după Revoluție.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 480 de milioane de euro, dintre care aproximativ 179 de milioane sunt fonduri nerambursabile.

Dată fiind lungimea conductei, de 479 kilometri, gazoductul a fost împărțit în trei loturi, din care două au fost câștigate de un consorțiu condus de austriecii de la Habau PPS Pipeline Systems, iar unul, de firma Inspet SA. Ambele companii au participat și la realizarea interconectorului Giurgiu-Ruse, o altă parte a gazoductului BRUA, care va interconecta sistemele de transport gaze din Bulgaria, România, Ungaria și Austria.

Contractele au fost semnate de Ion Sterian, director general al Transgaz SA, de Karl Leidenfrost, administrator al companiei austriece Habau PPS Pipeline Systems, cu reprezentanță și la Ploiești, şi de Petre Mustăţea, director general al Inspet SA Ploieşti.

Conducta va fi amplasată între localităţile Podişor şi Recaş. În plus, proiectul prevede şi trei staţii de comprimare. „Proiectul BRUA reprezintă pentru Guvern o prioritate, fiind deosebit de important pentru securitatea şi independenţa energetică a României”, a afirmat, la eveniment, vicepremierul Marcel Ciolacu.

„Pentru România, implementarea proiectului va aduce numeroase beneficii: stimularea competiției pe piața internă de gaze; diversificarea structurii pieței și stabilirea, în condiții competitive, a prețului gazelor naturale din import; statuarea rolului de țară de tranzit pentru coridoare majore energetice de transport, destinate piețelor din Europa Centrală și de Vest; realizarea unor investiții semnificative în România și crearea de noi locuri de muncă, atât pe perioada realizării construcțiilor, cât și în perioada de operare; nu în ultimul rând, atragerea unor venituri suplimentare, semnificative, la bugetul de stat”, a declarat, la rândul său, Gheorghe Șimon, ministrul Economiei.

Acesta a adăugat că „proiectul se fundamentează pe un principiu de fezabilitate incontestabil: diversificarea rutelor de transport al gaze naturale, pentru securitatea aprovizionării și identificarea de noi surse de furnizare a a gazelor, care să presupună costuri mai scăzute”.

La finalizarea Etapei I se vor asigura următoarele capacităţi reversibile de transport: pe direcția Ungaria – 1,75 miliarde metri cubi/an; pe direcţia Bulgaria – 1,5 miliarde metri cubi /an. Ulterior, în faza a II-a, capacitatea de transport spre Ungaria va fi extinsă la 4,4 miliarde metri cubi/an.

Sursa foto: Facebook, Guvern