Cine este Dănuț Andrușcă, noul ministru al Economiei: un apropiat al unor lideri județeni în vizorul DNA

Gheorghe Șimon nu va mai conduce Ministerul Economiei, instituție care are în portofoliu două companii strategice pentru sistemul energetic: Transgaz și Transelectrica. Noul ministru al Economiei în guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost ales Dănuț Andrușcă (48 de ani), deputat PSD de Neamț. El este un apropiat al președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene, și al lui Maricel Popa, președintele CJ Iași, ambii cercetați de către DNA, primul pentru trafic de influență și al doilea, pentru abuz în serviciu.

Dănuț Andrușcă (foto) a fost ales deputat în 2016, fiind, pentru o scurtă vreme, vicepreședinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii. De atunci, a vorbit în plenul Camerei Deputaților doar 31 de secunde, când a depus jurământul de învestitură. De asemenea, a fost membru în Comisia de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaților, Dănuț Andrușcă a absolvit Facultatea de Științe Economice, Universitatea A.I. Cuza din Iași, în 2001, deci la vârsta de 32 de ani, cu diplomă de economist. Între 1991 și 1994, a fost administrator la SC Andorix, care avea ca obiect de activitate producția de articole din cauciuc.

Din 1993 până în 2013  a fost director general al firmei Ulprod, tot de producere articole din cauciuc, firmă la care deține 75% din acțiuni, potrivit declarației sale de interese. Apoi au început funcțiile la stat.

Astfel, între iunie 2013 și martie 2014, a fost consilier al lui Maricel Popa, secretar de stat în Departamentul pentru Energie, condus atunci de Constantin Niță. Când Niță a devenit ministru al Economiei, în 2014, Maricel Popa l-a urmat ca secretar de stat, luându-l și pe Andrușcă pe post de consilier.

Maricel Popa, în prezent președintele CJ Iași, este urmărit penal de către DNA pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că, în perioada 2016-2017, ar fi sistat în mod abuziv trei contracte de reabilitare a unor drumuri judeţene. El este considerat în presă ca mâna dreaptă a lui Constantin Niță, care a fost condamnat, în mai 2017, la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu 30.000 de euro si peste 300.000 de lei ca să intervină la primarul Iașiului pentru atribuirea unui contract firmei UTI privind managementul traficului din oraș. Decizia nu a fost definitivă.

În perioada mai 2013 – martie 2014, Dănuț Andrușcă a deținut și funcțiile de administrator general și director general la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, Drobeta Turnu Severin. În aprilie 2014 a fost dat afară de la RAAN, de unde încasa 20.000 lei lunar, în condițiile în care societatea se afla în insolvență. Între 2014 și 2016 a mai fost administrator special al Cuprumin și președinte al Consiliului de Administrație al Conversmin, societăți aflate în portofoliul Ministerului Economiei.

Pe site-ul Digi24 apare informația că SC Ulprod Târgu Neamț a avut 17 contracte cu statul în perioada 2007-2012. Valoarea totală a contractelor ar depăși, potrivit datelor din SEAP, echivalentul a 800.000 de euro. Câteva exemple: Compania Națională a Uraniului – 616.891 lei, Regia Autonomă pentru Activități Nucleare – 569.250 lei, Societatea Națională a Lignitului Oltenia SA – 67.560 lei, Complexul Energetic Turceni – 41.651 lei, Societatea Națională a Lignitului Oltenia – 290.623 lei, Complexul Energetic Turceni – 335.603 lei.

Este văzut și ca un apropiat al șefului PSD Neamț, Ionel Arsene, cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenţă, despre care, în urmă cu trei zile a apărut informația că îi promitea, prin intermediari, omului de afaceri Gheorghe Ştefan graţiere cu doar câteva zile înainte de adoptarea controversatei Ordonanţe de Urgenţă 13/2017. Informaţiile apar în motivarea deciziei Tribunalului Bacău prin care Arsene a fost lăsat în libertate, decizie contestată de procurori.

Sursa foto: Facebook, pagina personală