Codrin Ştefănescu: Creşterea preţurilor la gaze, negociată de guvernele Boc şi Ungureanu cu FMI

images (5)Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat luni că guvernele Boc şi Ungureanu sunt cele care au semnat memorandumurile cu FMI şi Comisia Europeană privind creşterea semnificativă a preţului la gaze în perioada 2012-2015, însă Cabinetul Ponta a reuşit să amâne, până la sfârşitul anului 2018, liberalizarea pentru consumatorii casnici.

“În sensul discuţiilor din ultima perioadă referitoare la creşterea preţului la gaze, trebuie aduse câteva lămuriri extrem de importante. Memorandumurile cu FMI şi Comisia Europeană semnate de guvernele Boc, în iunie 2011, şi Ungureanu, în martie 2012, sunt dovada clară a iresponsabilităţii PDL faţă de una dintre temele prioritare pentru România – liberalizarea preţului la gaze. Astfel, fără nici cea mai mică intenţie de negociere a unui calendar care să protejeze populaţia, PDL a acceptat fără crâcnire condiţiile impuse care vizau o creştere semnificativă a preţului la gaze în perioada 2012-2015”, a susţinut Codrin Ştefănescu într-un comunicat de presă.

El a adăugat că, până la rezolvarea acestei situaţii, Executivul va lua câteva măsuri pe termen scurt şi mediu.

Astfel, conform memorandumului de politici economice şi financiare semnat cu FMI, liberalizarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici a fost amânată până la sfârşitul anului 2018.

Totodată, în urma unei analize făcute împreună cu experţii Băncii Mondiale, Guvernul a hotărât majorarea venitului minim garantat cu 8,5% de la 1 iulie şi cu 4,5% începând de anul viitor; creşterea cu 30% a alocaţiei de sprijin familial de la 1 iulie, precum şi majorarea alocaţiei pentru întreţinere începând cu 1 ianuarie 2014.

În plus, pentru companiile energetice producătoare de gaze se vor taxa veniturile suplimentare obţinute în urma liberalizării preţului la gaze, banii urmând a fi direcţionaţi către consumatorii vulnerabili.

sursa articol: agerpres.ro