Companiile grupului CEZ din România au înregistrat un profit net de 189 milioane lei, în 2012

blog-profitCompaniile grupului CEZ din România au înregistrat, în 2012, un profit net de 189 milioane lei, faţă de aproximativ 45 milioane în 2011, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Karel Kral, director financiar al CEZ România.

“Profitul net a fost de aproximativ 190 de milioane lei, iar în 2011 a fost de aproximativ 45 milioane lei. În 2012 am colectat de la CFR 314 milioane lei şi impactul în profit a reprezentat 150 milioane lei. Dacă dăm la o parte CFR, profitul a crescut cu 10%. Suma colectată de la CFR include datoria pe 2012, care nu are impact pe profitul net şi o parte care se referă la creanţele din anii anteriori. Impactul pozitiv înseamnă eliberarea acestor provizioane care s-au făcut”, a precizat Kral.

În 2012, CEZ România a vândut către consumatorii finali o cantitate de energie de 6.978 GWh. CEZ distribuţie a livrat un EBITDA de 289 milioane lei, iar volumul de energie distribuită a fost de 6.978 GWh. CEZ Vânzare a vândut un volum total de energie electrică de 3.688 GWh înregistrând o creştere de 5% faţă de 2011. Compania a asigurat vânzări către 3.807 consumatori eligibili, ceea ce reprezintă o creştere 37% comparativ cu 2011, iar veniturile înregistrate au fost de 1.639 milioane lei, această sumă fiind cu 14% mai mare.

‘Înaintea noastră se află câteva luni înşelătoare şi acest lucru se întâmplă din cauză că primejdiile cărora trebuie să le facem faţă sunt datorate, în mare măsură, condiţiilor economice internaţionale pe care prea puţin le putem influenţa. Dar avem suficientă experienţă, know -how şi capacitatea de a privi către viitor pentru a face faţă provocărilor. Într-adevăr, prin măsurile deja puse în practică în vederea eficientizării, diversificării şi internaţionalizării, Grupul nostru priveşte către anii ce vin cu speranţe rezonabile de succes’, a spus Jan Veskrna, preşedinte directorat CEZ România.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA, care după procesul de transformare asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Grupul CEZ a investit, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina, 1,1 miliarde euro în realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW. Construcţia parcurilor amplasate la nord de Constanţa s-a desfăşurat în mai multe etape – prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapă s-a desfăşurat în zona Cogealac şi Grădina, incluzând 101 turbine cu o capacitate totală de 252,5 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012.

În vederea îndeplinirii directivei UE de a asigura provenienţa a 20% din producţia totală de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2020, investiţia derulată de Grupul CEZ în Dobrogea este una deosebit de importantă. În 2009, în România, numai 14 MW au fost instalaţi în scopul valorificării potenţialului eolian.

În 2011, Grupul CEZ în România a achiziţionat 100% pachetul de acţiuni al companiei care deţine sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 18 MW şi o producţie de circa 70 GWh/an. Grupul CEZ investeşte în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei; capacitatea de producţie urmând să se ridice la peste 20 MW după finalizarea procesului de modernizare.

sursa: agerpres