Conducta de gaz caspic Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector discutata la Baku

Foto: EPA

Presa ruseasca a lansat un atac de PR dupa discutiile purtate la Baku pentru conducta de gaz caspic Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector, concurenta directa pentru proiectul Nabucco. Ilham Aliyev, Mikheil Saakashvili si Traian Basescu s

Vocea Rusiei relateaza ca a fost întreprinsă o nouă încercare de a livra gaz caspic în Europa, ocolind Rusia. O astfel de înţelegere a fost discutată, marţi, la Baku de preşedinţii Azerbaidjanului, Georgiei şi României. De fapt, la summit-ul de la Baku s-a născut sosia lui Nabucco.

Potrivit Vocea Rusiei, noul proiect presupune transportarea gazelor azere via Georgia spre Europa. În plus, la fel ca şi Nabucco, el nu are resurse. Întreg gazul pe care Azerbaidjanul este în stare să-l exporte este deja vândut Turciei, Iranului şi Rusiei. Aşa că într-o perspectivă medie Baku nu poate să ofere cantităţile necesare de gaze.

Deocamdată nu au fost numite sursele financiare ale proiectului. Chiar şi în declaraţia semnată, marţi, la Baku se menţionează că ţările participante nu oferă niciun fel de garanţii. În acest sens, vă prezentăm în continuare opinia lui Igor Tomberg, expert la Institutul de Economie Mondială şi Relaţii Economice.

Deocamdată proiectul nu este viabil. Acolo nu sunt nici resurse, nici bani. De aceea declaraţia este pur politică. Poate că vor putea să construiască ceva, însă se vor împiedica de concurenţa preţurilor, care e puţin probabil că va rezista. Este vorba de un proces complex, care prevede cheltuieli destul de mari“.

Cea mai problematică şi nerentabilă parte a proiectului este construirea uzinei de lichefiere a gazelor pe ţărmul georgian al Mării Negre, transportarea lor cu tanc petrolier până la terminalul din oraşul românesc Constanţa, unde vor fi din nou transformate în gaze naturale. În plus, niciunul din participanţii la acest proiect nu are niciun fel de experienţă în acest domeniu. Vor vrea, să spunem Norvegia sau Algeria, care sunt lideri pe piaţa gazelor lichefiate, să cedeze o parte din tehnologiile sale? Mai ales dacă ţinem cont de cererea crescândă în Europa pentru această resursă energetică.

Vocea Rusiei relateaza ca nu este de mirare că marţi la Baku au răsunat declaraţii pur politice. De exemplu, preşedintele Georgiei nu a pierdut ocazia să declare că noul traseu va ocoli Rusia. Însă, potrivit lui Igor Tomberg, nu există argumente să se afirme că acest proiect este îndreptat împotriva Rusiei.

De ce împotriva Rusiei? Ce avem de pierdut de pe urma a 2 până la 8 miliarde de metri cubi de gaz, care se vor livra anual pe o nouă rută? South Stream prevede livrarea a 63 miliarde de metri cubi. Oare pot fi comparate? Proiectul nu este împotriva Rusiei. El reprezintă pur şi simplu o încercare de a ieşi în evidenţă. De fapt, cred că este un lucru lipsit de sens“.

Concluzia jurnalistilor de la Vocea Rusiei este ca proiectul Azerbaidjan – Georgia – România Interconnector seamănă mai mult cu o campanie PR. Iniţiatorii săi, ca şi fondatorii proiectului Nabucco, se pare că eu început să înalţe un monument în cinstea ambiţiilor lor politice, conchide articolul realizat de Vocea Rusiei.