Consumatorii industriali de energie ar putea fi scutiti de plata a 50-60% din certificatele verzi

9Guvernul ia în calcul să excepteze marii consumatori industriali de energie de la plata a doar 50-60% din certificatele verzi, față de maximul de 80%, care ar putea fi acordat conform unui regulament care va fi aprobat de Comisia Europeană.

‘O scutire cu 80% ar fi prea mare și prea greu de suportat de către producătorii de energie regenerabilă, care obțin subvenții din vânzarea acestor certificate verzi. Așa că luăm în calcul scutirea de doar 50-60% din obligația de achiziție a certificatelor verzi pentru un număr limitat de consumatori industriali, posibil 50. Încă nu a fost luată nicio decizie în acest sens’, au precizat sursele menționate.

Anterior, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, declara că Guvernul trebuie să analizeze cine va plăti certificatele verzi de la achiziția cărora vor fi scutiți marii consumatori industriali. Potrivit acestuia, există trei variante: fie restul consumatorilor vor suporta certificatele verzi neplătite de industrie, fie bugetul de stat, fie producătorii de energie regenerabilă nu vor mai primi deloc banii pentru aceste certificate.

‘Trebuie să analizăm care dintre sectoarele unde sunt permise exceptările sunt prezente în România, care sunt cele de interes și să vedem care este costul, cât de mare este impactul, cât de mare este scutirea. Trebuie să vedem cât de mult putem să mergem cu această scutire și cine plătește gaura rămasă, cine suportă banii care nu mai ajung la producătorii de energie regenerabilă, pe care nu-i mai plătesc acești consumatori’, a precizat Chirițoiu, marți, la o conferință cu ocazia lansării raportului pentru 2013 al instituției.

sursa: AGERPRES