Consumul de carburanţi, electricitate şi gaze naturale va continua să scadă în acest an

petrom-ghimpeleConsumul de carburanţi, electricitate şi gaze naturale va continua să scadă în acest an, după declinul din primele şase luni, a declarat marţi Mariana Gheorghe, director general al Petrom, într-o conferinţă de presă.

Pe piaţa gazelor, consumul estimat a fost mai mic cu 8% în primele şase luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit Petrom. Vânzările grupului au fost în scădere cu 2%.

‘Impactul creşterii preţului la gaze în urma liberalizării a fost contrabalansat în totalitate de noile taxe (aplicate din luna februarie a acestui an, ca urmare a liberalizării pieţei – n.r.)’, a spus, la rândul său, Cristian Secoşan, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de gaze şi energie.

Petrom a plătit în acest an 70 de milioane de lei în contul taxării suplimentare intrate în vigoare în februarie 2013, respectiv taxa de 60% din veniturile suplimentare rezultate la liberalizarea preţului gazelor din producţia internă şi taxa de 0,5% pe extracţia de ţiţei.

În ceea ce priveşte piaţa de electricitate, datele arată că românii au consumat mai puţin cu aproximativ 7%, iar producţia Petrom a scăzut cu 6%.

Vânzările de carburanţi au fost şi ele mai mici cu 8% la nivelul ţării, cea mai mare scădere, de 16%, fiind pe segmentul consumatorilor comerciali, adică firme. ‘O scădere masivă a consumului de carburanţi a venit în primul rând din zona construcţiilor şi apoi în domeniul transporturilor’, a explicat Secoşan.

În schimb, consumul de carburanţi al persoanelor fizice a stagnat. ‘De obicei, consumul privat creşte odată cu creşterea economică. Estimările arată că economia a crescut cu 2% în această perioadă, deci consumul privat încă nu şi-a revenit, prin urmare creşterea economică nu va fi pusă pe seama consumului, ci a exporturilor’, a precizat, la rândul său, Mariana Gheorghe.

Grupul Petrom a înregistrat, în primul semestru al acestui an, un profit net 2,393 miliarde lei, cu 18% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate marţi de companie.

Vânzările grupului au totalizat 11,576 miliarde lei în primul semestru al anului, fiind cu 5% mai mici faţă de cele din primele şase luni din 2012 (12,2 miliarde lei).

sursa: agerpres