Dan Ioan Gheorghiu, fost consilier al lui Ponta și Videanu, propunerea României pentru ACER

Dan Ioan Gheorghiu, fost consililer pe probleme de energie al ex-premierului Victor Ponta, este nominalizarea făcută de România pentru un post în conducerea Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER), potrivit unor surse citate de Economica.net.

Totodată, el a fost consilier al foștilor miniștri Dan Ioan Popescu și Adriean Videanu. De altfel, Gheorghiu a apărut des în presă atât în cercul celor apropiaţi de fostul ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, de Victor Ponta, dar şi de Călin Popescu-Tăriceanu, alături de care a fost fotografiat în vacanţe, mai scrie publicația citată. Despre Gheorghiu se mai știa că este acționar la ISPE – Institutul de Studii și Proiectări Energetice și la Romelectro, companie de construcții din sectorul energetic.

România a mai obținut o poziţie în board-ul ACER în perioada 2009, când Răzvan Nicolescu, ulterior ministru al Energiei în Guvernul de la Bucureşti, a fost ales membru în Consiliul de Administraţie, întrunind cele mai multe voturi dintre cei 11 candidaţi. Ulterior, în 2014, Nicolescu a fost ales președinte al ACER, funcție pe care a deținut-o până în ianuarie 2016. De atunci, România nu a mai fost reprezentată în această instituție.

În 2015, în contextul în care mandatul lui Răzvan Nicolescu se apropia de final, Guvernul l-a propus pe deputatul PSD Iulian Iancu să ocupe funcția de membru în Consiliul de Administrație al ACER, însă candidatura acestuia a picat la vot.

Membrii board-ului ACER se aleg prin votul celor 28 de ambasadori la UE ai statelor membre, care aleg între candidaţii propuşi de fiecare stat. Atunci, Iulian Iancu și reprezentantul Bulgariei (Stankov Zhecho Donchev) au obținut cele mai puține voturi dintre cei nouă candidați care au concurat pentru un post în consiliul administrativ al acestei instituții europene ce sprijină autorităţile naţionale de reglementare în domeniu şi coordonează activitatea acestora.

Sursa foto: Bucharest Forum