De ce nu a intrat la dezbateri moțiunea împotriva ministrului Energiei: problemele din sector, ascunse sub preș

Printr-o decizie fără precedent și profund nedemocratică, Biroul Permanent al Camerei Deputaților a respins marți,  solicitarea PNL de a depune moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Toma Petcu. PSD a vrut să evite astfel dezbaterile pe probleme sensibile, cum e lipsa stocurilor suficiente de gaze, spun surse politice.

Potrivit unor surse parlamentare citate de „România liberă”, PSD a blocat dezbaterea moțiunii pentru că vrea să evite discutarea în plen a unor subiecte delicate cum ar fi creșterea prețurilor la electricitate sau scăderea stocurilor de gaze. În plus, între PSD și ALDE există neînțelegeri și orice vot din rândurile social-democraților în favoarea moțiunii, va da un semnal negativ și poate tensiona și mai mult relațiile din coaliție.

Un precedent periculos

După ce BP al Camerei Deputaților a respins înregistrarea moțiunii, liderul PNL, Ludovic Orban, a afirmat că actuala coaliție blochează abuziv opoziţia. „Este un precedent periculos, un atac împotriva democraţiei, respectiv negarea dreptului Opoziţiei parlamentare de a se exprima critic la adresa Guvernului”, a spus Ludovic Orban.

Liderul PNL a avertizat că deputaţii liberali vor redepune de azi înainte în fiecare şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor, în aceeaşi formă, moţiunea. El a adăugat că PNL vrea să sesizeze CSAT cu privire la pericolul în care se află sistemul energetic naţional.

„Este generată în mod iresponsabil o criză artificială, care are drept consecinţă orientarea consumului către gazul rusesc. Actuala guvernare riscă să arunce România într-o catastrofă energetică cu impact economic major, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Subliniez că toate aceste lucruri se petrec în debutul sezonului rece, pentru care sistemul energetic este total nepregătit, iar actualul Guvern se va face responsabili fie de privarea cetăţenilor de căldură, fie de explozia preţurilor la energie”, a declarat Orban.

Șeful Transgaz, Ion Sterian, a declarat astăzi că România va avea în această iarnă cele mai mici stocuri de gaze din ultimii cinci ani, ceea ce, pe fondul unui consum mai mare, va determina majorarea importurilor. În prezent, România depinde de Gazprom, principalul furnizor pentru gazele din import.

De asemenea, mai bine de jumătate din stocurile de huilă provine din import, luat prin traderul Vitol, deși contracte anterioare cu această companie au fost în atenția DNA. Iarna trecută nu s-a importat cărbune deloc.