Declarație de principii NEW ENERGY FORUM: Uniunea Energetică reprezintă pentru România un obiectiv strategic major

DECLARAȚIE DE PRINCIPII

Club Romania – Energy Chapter

1. România, prin trecutul si prezentul său, își asumă statutul de participant activ la definirea politicilor energetice ale Uniunii Europene.
Uniunea Energetică reprezintă pentru România un obiectiv strategic major, aliniat ideii de integrare aprofundată, ca și aderarea la Eurozonă.

2. Prioritățile Președinției României a Uniunii Europene ar trebui sa fie securitatea energetică și competivitatea prețurilor:
-securitatea energetice înseamnă în primul rând realizarea accelerată a obiectivelor de interconectare cu toate statele statele vecine.
– cea mai buna modalitate de imbunătățire a competitivității prețurilor o constituie operaționalizarea instrumentelor de eficiență energetică.
– corelat cu acestea, România se impune să militeze pentru o definiție agreată la nivel european a conceptului de consumator vulnerabil.

3. Stoparea deprofesionalizării și politizării companiilor de stat, întărirea și eficientizarea instituțiilor din domeniu energetic, precum și crearea un mediu predictibil și atractiv pentru investitorii privați, sunt condiții vitale pentru o participare activă și eficientă, în susținerea inteligentă a interesului național, la realizarea obiectivului strategic al pieței unice europene de energie.

4. România trebuie sa se pregătească pentru adaptarea sectorului energetic la revoluția digitală care se desfășoară cu o viteză fără precedent în toate sectoarele industriale, prin integrarea experiențelor inovative europene și globale.

5. Este absolut obligatorie adoptarea și asumarea formală a unei strategii energetice bazată pe un consens rezonabil între forțele politice și celilați actori economici și sociali, pornind de la „bunurile” deja câștigate.  Strategia energetică națională constituie nu numai o viziune aplicată asupra viitorului României ci și un puternic  mesaj de politică externă.

Declarație elaborată în cadrul New Energy Forum – 26 octombrie 2017, București

………………………………………………………………………………………………………………………….

Context

2017 – Incertitudinea este prezentă peste tot și este întreținută de actori geopolitici. O miză este erodarea încrederii în Uniunea Europeană, în mecanismele democrației sau pieței comune dar și în capacitatea României de a fi un jucător stabil și predictibil în regiune, capabil de a implementa proiecte mari sau de a asigura un echilibru regional.
Coerența ciclurilor politice asupra sectorului energetic poate duce la valorificarea potențialului energetic. Este irelevant că avem rezerve dacă nu putem genera prosperitate. România are nevoie de o nouă școală de gândire strategică în energie pentru a aborda provocările Pieței Unice Europene, pentru a furniza securitate energetică în regiune și pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor globale din 2030.

10 teme și întrebări fundamentale despre viitor

  1. Care este impactul celei de-a IV-a Revoluții Industriale asupra sectorului energetic european?
  2. O Piață Unică Europeană – cum ne dorim să fim conectați cu restul Europei?
  3. Care sunt perspectivele României asupra sectorului energetic în contextul Președinției Consiliului UE din 2019?
  4. Cum generăm încredere în noile direcții ale industriei energetice?
  5. Avem capacități și viziune strategică pentru a putea proiecta influență în energie?
  6. Care sunt marile oportunități de expansiune economică în sectorul energetic?
  7. Cum sincronizăm investițiile în energie cu investițiile în infrastructură?
  8. Care sunt elementele necesare pentru a construi o piață funcțională competitivă?
  9. Cum asigurăm stabilitatea reglementării și securizăm sectorul pentru coerența ciclurilor politice?
  10. Cum se generează consensul politic și instituțional pentru proiectele strategice?

Secretariat New Energy Forum – Bogdan Gavrilă / bogdan.gavrila@energy-forum.ro