Dezvoltare parcuri eoliene: cate 6 transporturi de eoliene pe zi in judetul Constanta

Nu mai este o noutate faptul că Dobrogea este zona cea mai vizată de investitori pentru amplasarea turbinelor generatoare de energie eoliană. Au fost amplasate în ultimii ani sute de turbine în diferite localităţi din judeţul Constanţa, cum ar fi Cogealac, Mihai Viteazu, Istria, dar şi în judeţul Tulcea.  Turnurile înalte şi elicele cu pale lungi sunt greu de transportat, uneori costul acestei operaţiuni fiind de 20% din cel al echipamentului în sine, transmite Replica.

Spre exemplu, în cursul zilei de ieri, patru trailere specializate ale firmei Holleman au îngreunat traficul, în jurul orei 12.00, pe ruta Constanţa-Cernavodă. Trailerele transportau dispozitive rotative lungi pentru turbinele eoliene. Reprezentanţii Poliţiei Rutiere Constanţa spun că, în fiecare zi, în medie, câte 6 transporturi cu eoliene pleacă din Portul Agigea spre parcurile special amenajate din judeţul Constanţa, relateaza ziarul Replica de Constanta.

Noi avem în jur de 6 transporturi agabaritice cu eoliene pe zi. Ele pleacă din Portul Agigea şi se îndreaptă spre parcul de la Pantelimon, Tariverde“, a declarat Cristina Vasile, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Constanţa.

Grupul CEZ construieşte la Fântânele şi Cogealac un parc eolian de 600 MW, reprezentând, conform companiei, cea mai mare fermă eoliană pe uscat din Europa, investiţia fiind de 1,1 miliarde de euro. Datele companiei arată că prin această staţie pot fi conectaţi 2.000 de MW în parcuri eoliene, ceea ce reprezintă echivalentul în capacitate a trei reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă.

Improdex 3M a investit 3 milioane de euro in trailere speciale pentru transportul eolienelor

Antoanela Stefanidis, reprezentanta companiei Improdex 3M, a declarat ca firma are o investitie de 3 milioane de euro in utilaje de tansport si trailere speciale pentru parcurile de eoliene.

“Avem un trailer quatro-extensibil de 55 m lungime, primul de acest fel in Europa” a spus directorul de transport de la Improdex 3M. “De asemenea, echipa noastra poate asigura si incarcarea si descarcarea pieselor de pe trailere”.