Digitech Electric vrea să breveteze la nivel internaţional o turbină eoliană sferică

nefatec_sau_inamicul_ghetii_de_pe_turbinele_eoliene1_87640700Firma de automatizări industriale Digitech Electric din Bucureşti vrea să breveteze la nivel internaţional o turbină eoliană sferică, dar are nevoie de subvenţii pentru a reduce costurile de producţie, a declarat miercuri directorul general al Digitech Electric, Cătălin Silviu Călin.

“Este o turbină care nu face zgomot, deci se pretează zonelor rezidenţiale. Ideea ne-a venit de la ciulinii Bărăganului. Există foarte multe piedici, dar vrem să arătăm că se poate şi în România. Suntem foarte aproape să ieşim pe piaţă cu acest produs. Are totuşi costuri ridicate”, a afirmat Călin.

El nu a dorit să precizeze costul de producţie al turbinei.

Prima turbină a fost finalizată în luna iulie. Investiţia totală s-a ridicat la 5,4 milioane de lei, din care 2,6 milioane de lei din fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană, şi 540.000 de la bugetul de stat.

“Sperăm să depăşim handicapul costurilor, dar am avea nevoie de subvenţii. Suntem în curs de a breveta şi la nivel internaţional această turbină”, a adăugat Călin.

Digitech Electric intenţionează să vândă astfel de turbine eoliene fermierilor, pentru alimentarea cu electricitate a terenurilor irigate, precum şi ansamblurilor rezidenţiale.

“De la anul, vrem să începem producţia de serie a acestei turbine, pe care să o integrăm într-o soluţie completă pentru irigaţii”, a mai spus Călin.

sursa: mediafax