Directorul Transgaz: Stocul de gaze, cel mai mic din ultimii 5 ani și va fi nevoie de importuri cu 30% mai mari ca iarna trecută

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat, astăzi, în comisia parlamentară de anchetă a activităţii ANRE, că stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii cinci ani. În condiţiile în care consumul de gaze a crescut, rezultă că va trebui să importăm mai multe gaze de la ruși.

Astfel, România va fi nevoită să majoreze importurile cu 30% pentru a nu întrerupe consumatorii, a spus Sterian. „La ora actuală, stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, în condiţiile în care consumul de gaze din România a crescut cu 7-8% în ultimul an. Astfel că la iarnă va fi necesar să importăm o cantitate de gaze mai mare decât anul trecut”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, citat de Mediafax.

Ion Sterian a precizat că în perioada octombrie 2016 – martie 2017, România a importat 1,7 miliarde de metri cubi, afirmând că importul va creşte în această iarnă.

„Anul acesta estimăm pentru acest şase luni de iarnă un import de peste 2,2 miliarde de metri cubi. Cantităţile nominalizate pentru furnizori drept cote obligatorii pentru înmagazinare a fost sarcina ANRE”, a spus directorul general.

Directorul Transgaz a afirmat că dacă furnizorii nu vor avea suficiente gaze pentru a acoperi livrările către clienţi, aceştia vor fi deconectaţi de la sistemul naţional de gaze.

Din cantitatea stocată de 2,2 miliarde de metri cubi, 300-400 milioane de metri cubi sunt „stocuri moarte”, a spus Sterian.

„Ce se extrage nu este o constantă, ci, pe măsură ce se epuizează energia din zăcământ, presiunea scade, iar cantităţile extrase din depozite scad şi ele. La începutul iernii putem extrage din depozite zilnic 27 milioane de metri cubi, dar spre sfârşitul ciclului, adică februarie-martie, cantitatea care poate fi extrasă scade”, a precizat directorul Transgaz.

Problema stocurilor insuficiente a fost reclamată și de Partidul Național Liberal (PNL), care au cerut, printr-o moțiune simplă, demiterea ministrului Energiei, Toma Petcu.

Cantitatea mai redusă de gaze, susțin liberalii, va afecta stabilitatea şi securitatea sistemului energetic național. „Criza de gaze naturale va scumpi automat importul de gaze rusești. Asta ați dorit să faceți? Să cumpărăm gazul rusesc scump? Toate aceste inginerii vor conduce la creșterea prețului plătit de către populație în această iarnă”, se arată în moțiunea care a fost însă respinsă de Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Ministerul Energiei a dat asigurări că stocurile de gaze sunt suficiente. În urmă cu o săptămână, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat că volumul de gaze aflat în acest moment în depozitele de gaze este mai mare decât necesarul estimat pentru această iarnă. „Conform hotărârii de Guvern, avem obligaţia de a înmagazina pentru această iarnă o cantitate de gaze de două miliarde de metri cubi. În acest moment, avem în depozite 2,23 miliarde de metri cubi, astfel că obligaţia de înmagazinare este depăşită, ca în fiecare an”, a spus Tudorache.