Dumitru Chisăliță: Cum este posibil să se vorbească în Parlament de oprirea gazelor la consumatori și nimeni să nu reacționeze?

„O amenințare bombă a venit în urmă cu câteva zile la Comisia de anchetă a ANRE, în care reprezentantul celui mai mare furnizor de gaze din România arată că singura soluție la iarnă este să se oprească gazele la unii consumatori. Surprinzător nu a fost nici o reacție la această declarație. Nimeni nu a arătat că o astfel de practică ar fi ilegală. De ce oare?”, scrie, într-o analiză pe blogul său, Dumitru Chisăliță, fost director general al Romgaz.

Potrivit acestuia, un posibil răspuns este că „poate pentru că adevărul întotdeauna este la mijloc: 50% complicitate / 50% incompentență”. Iată, mai jos, ce scrie Dumitru Chisăliță:

„<<Dacă va fi o iarnă grea, va fi suficient gaz pentru la iarnă? Nu suntem siguri. Sperăm, dar nu avem nicio garanție. Singura soluție, dacă nu avem suficiente gaze, este să întrerupem furnizarea către anumiți consumatori, ceea ce trebuie definit printr-un plan de urgență întocmit de Guvern. Acest plan exista din trecut, dar trebuie updatat de urgență. Cel mai important lucru este să definim clar ce consumatori trebuie să fie înterupți și în ce ordine, dacă va fi o lipsă de resurse>>, este declarația reprezentantului celui mai mare furnizor de gaze din România.

Voi începe cu sfârșitul acestei declarații, care demonstrează practica folosită în România de peste 10 ani de către firmele cu <<management performant>> impuse pe piața românească: asigurarea furnizării de gaze iarna către toți consumatorii români nu este problema furnizorilor, este o problemă a Guvernului  României. Aceste firme s-au obișnuit să-și rezolve problemele, profitabilitatea și oligopolul pe piață, cu ajutorul legilor și nu prin aplicare know-how-ului pentru care au fost aduse în România.

Unele frme s-au obișnuit să-și asigure profitabilitatea și oligopolul pe piața de gaze, cu ajutorul legiuitorului și nu prin aplicare know-how –ului pentru   care au fost aduse în România.

Legea gazelor naturale stabilește fără echivoc la art.173 alin (1) că furnizorii (Titularii de licențe de furnizare a gazelor naturale) au obligația să-și desfășoare activitățile cu respectarea obligațiilor stipulate în licență, respective continuitatea aprovizionării cu gaze a tuturor clienților din portofoliu. Cu alte cuvinte dacă un furnizor a încheiat un contract cu un client, care plătește prețul stabilit în contractul pentru gaze, furnizorul are obligația de a-i asigura gazele și vara și iarna. Asta stabilește  legea votată de Parlamentul României.

Tot legea gazelor prevede sancțiuni și posibilitatea suspendării licenței în situația opririi furnizării gazelor către clienții din portofoliu pentru motive neimputabile consumatorului”.

Citiți articolul integral pe blogul autorului.

Sursa foto: Facebook, Dumitru Chisăliță