Eficiență energetică: nou instrument european de finanțare pentru clădiri inteligente

Investițiile în eficiență energetică reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de a sprijini tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon și un instrument-cheie pentru implementarea Acordului de la Paris. În plus, au avantajul că reduc facturile la energie și creează slujbe locale, arată Comisia Europeană.

Chiar dacă procentul e în scădere, incapacitatea de a menține locuința caldă, la o temperatură adecvată, afectează 9,4% din populația UE.

Îmbunătățirea performanței energetice a economiei este critică pentru Acordul de la Paris. Clădirile și locuințele asigură 40% din consumul de energie al Europei. Este de asemenea sectorul cu cel mai mare delalaj de investiții – investițiile anuale în renovarea clădirilor vor trebui să se tripleze pentru a atinge targetul de 30% eficiență energetică propus de CE pentru 2030.

De aceea, din 2014 până în 2020, Fondurile Europene Structurale și de Investiții prevăd 18 miliarde de euro pentru eficiență energetică, 6 miliarde de euro pentru regenerabile – în special în clădiri și încălzire/răcire comună – și circa 1 miliard de euro pentru rețele de distribuție inteligente. Însă e nevoie de mai mult, arată Comisia Europeană.

În contextul Planului European de Investiții, Banca Europeană de Investiții adoptă un nou instrument financiar – Finanțare Inteligentă pentru Locuințe Inteligente – care va face proiectele de eficiență energetică pentru clădiri mai atractive pentru investitorii privați și va multiplica banii investiți de UE.

Acesta va fi realizat prin utilizarea fondurilor europene nerambursabile ca garanție pentru aceste proiecte, creând o piață pentru proiecte de eficiență energetică.

Acest instrument, împreună cu celelalte inițiatiative ale UE pentru clădiri inteligente, au ca scop: să adauge 10 miliarde de euro din fonduri publice și private pentru eficiență energetică până în 2020; să sprijine 220.000 de joburi noi sau existente; să creeze o piață de renovare pentru mici firme în valoare de până la 120 miliarde euro; să scoată până la 3,2 milioane de familii din sărăcie energetică.

Măsura face parte din cele zece inițiative care compun „Planul de Acțiuni pentru Planetă” al Comisiei Europene, lansat cu ocazia summitului „One Planet” de marți de la Paris.

Sursa foto: Facebook, Comisia Europeană