Emil Calotă: Liberalizarea piețelor de electricitate și gaze pregătește consumatorii români pentru aderarea la zona euro

Liberalizarea piețelor de energie electrică și gaze naturale reprezintă o contribuție importantă la procesul de convergență a României la zona euro, pentru a nu exista șocuri pentru consumatori, a declarat, luni, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă citat de Agerpres.

El a fost audiat luni în Parlament, în comisiile reunite de resort, pentru un nou mandat în conducerea ANRE.

“Liberalizarea piețelor de energie electrică și de gaze naturale reprezintă o contribuție extraordinar de importantă pentru procesul de convergență a României la zona euro. România nu își pune problema dacă va trece, ci când va trece la zona euro. Faptul că prețurile la energie electrică începând cu acest an și de gaze naturale foarte curând se vor liberaliza, cu măsuri de monitorizare, va duce deja la pregătirea consumatorilor să funcționeze în perfectă consonanță cu spațiul comunitar. Este o contribuție importantă ca, la momentul trecerii la zona euro, să nu avem șocuri”, a spus Calotă.

Piața de energie electrică se va liberaliza total începând cu 1 ianuarie 2018, în timp ce piața gazelor a fost liberalizată la 1 aprilie 2017 pentru componenta de producție, urmând ca tarifele la consumatorii casnici să fie reglementate până în 2021.

Potrivit vicepreședintelui ANRE, dacă piața gazelor nu ar fi fost liberalizată la 1 aprilie în acest an, ar fi trebuit urmați pașii din calendarul de liberalizare pe care România și l-a asumat în 2012, care prevedea o creștere de preț la 78 de lei pe MWh, față de 71-72 de lei, cât este nivelul de acum de pe bursă.

Comisia economică, de industrii și servicii din Senat și Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților audiază, luni, candidații care și-au depus CV-urile pentru funcțiile de președinte, vicepreședinte și membri în comitetul de reglementare al ANRE.

Un număr de 22 de persoane s-au înscris pentru aceste funcții: Niculae Havrileț, Emil Calotă, Zoltan Nagy-Bege, Gheorghe Barbu, Mihai Albulescu, Marian Cernat, Mihai Râmniceanu, Honorel Soreață, Dumitru Chiriță, Luminița Lupului, Radu Cosmin Bădiță, Corina Murafa, Gabriela Moroianu, Mihai Nicolae Cătălin, Florin Rădoi, Radu Mircea Ion, Sorin Adrian Vasilescu, Gabriel Gheorghe, Marius Sorin Bota, Dănuț Andrușcă, Camelia Sulger și Crum Mitricof.

Dintre aceștia, Gheorghe Barbu și-a retras candidatura înainte de începerea audierilor.

La data de 23 octombrie expiră mandatele a patru dintre cei șapte membri ai comitetului de reglementare al ANRE, funcții ocupate momentan de Niculae Havrileț (președinte), Emil Calotă (vicepreședinte), Zoltan Nagy-Bege și Gheorghe Barbu.