Emil Calota: Productia de energie electrica din surse regenerabile ar putea creste la 9-10 TWh

646x404Producția de energie electrică a României din surse regenerabile ar putea crește în acest an la 9-10 TWh, față de 6,3 TWh, cât a fost anul trecut, a declarat, luni, Emil Calotă, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind prețurile și tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.

‘Anul trecut, producția de energie din surse regenerabile a fost de 6,3 TWh și ar putea crește la 9-10 TWh energie verde în România în 2014’, a spus oficialul ANRE.

El a amintit că România și-a atins în acest an obiectivul asumat în fața Comisiei Europene, ca 24% din consumul de energie la nivelul anului 2020 să fie din surse regenerabile, astfel că în 2014 vor fi reduse cotele obligatorii anuale de energie regenerabilă.

Departamentul pentru Energie a lansat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede reducerea cotei de la 15% la 11,1% pentru 2014.

‘Având în vedere gradul realizării obiectivului din 2020, s-a creat posibilitatea reconsiderării cotei de energie anuală, ceea ce se întâmplă de la începutul anului 2014. Cota se reduce față de nivelul de 15% din motive de suportabilitate a consumatorilor finali, atât industriali cât și casnici, precum și pentru sustenabilitatea sistemului, ținând cont de nevoia de echilibru a sistemului energetic’, a precizat Calotă.

sursa:agerpres