Energia nucleara dupa Fukushima: noi proiecte nucleare în India, China, Vietnam, Belarus urmarite de Rosatom

După avaria de la centrala nucleară „Fukushima”, câteva ţări au declarat că renunţă la energia nucleară. Statele, care nu intenţionează să facă acest lucru, au demarat construirea unor noi centrale nucleare. Iar această situaţie intensifică concurenţa pe piaţa tehnologiilor nucleare, după criteriul preţ-calitate. Rusia, care se află printre liderii de pe această piaţă, va construi câteva centrale în India, China, Vietnam, Belarus.
Însă acest lucru se va face în condiţiile unei concurenţe acerbe, a declarat la Moscova Serghei Kirienko, şeful corporaţiei de stat „Rosatom” citat de Vocea Rusiei.

Pentru ţările care nu renunţă la energia nucleară nu se pune problema dacă să construiască sau nu. Problema este alta: cum să construiască mai ieftin, ceea ce sporeşte concurenţa pe piaţa tehnologiilor şi serviciilor oferite de companiile americane, japoneze, coreene, franceze şi ruseşti. Fireşte, Fukushima clătinat încrederea în viitorul „atomului paşnic”, însă, în acelaşi timp, a obligat lumea să se gândească la intensificarea siguranţei centralelor nucleare.

Noul proiect rusesc în serie „Centrala nucleară 2006” corespunde în totalitate cerinţelor Asociaţiei europene a organizaţiilor de exploatare a centralelor nucleare şi ale AIEA. Proiectul „Centrala nucleară 2006” este de mare perspectivă, el prevede reactoare energetice de 1200 de megawaţi. Tocmai astfel de reactoare, cu diferenţă mică de capacitate, intenţionează Rosatom să construiască în diferite ţări, de exemplu, în India şi Vietnam. Deja în noiembrie urmează să fie dat în funcţiune primul bloc al centralei nucleare indiene „Kudankulam”. Însă aici, ca şi în proiectul din Vietnam, există dificultăţi, menţionează Bulat Nigmatulin, specialist rus în fizica atomică.

„Trebuie să înţelegem că în India vor exista opinii anti-nucleare. Situaţia este dificilă, mai ales după Fukushima. Vietnam vrea să construiască o centrală nucleară la malul oceanului. Trebuie să se facă tot posibilul pentru a ne feri de astfel de construcţii la malul apelor, pentru a nu se repeta tragedia de la Fukushima”.

De menţionat că protestatarii împotriva lansării centralei „Kudankulam” nu se pronunţă împotriva tehnologiilor ruseşti, ci împotriva energiei nucleare, în general, deoarece o consideră periculoasă. Însă acest proiect rusesc se caracterizează printr-o siguranţă crescută, declară Serghei Novikov, purtător de cuvânt la „Rosatom”.

„Potrivit specialiştilor, AIEA şi Asociaţiei Mondiale a Operatorilor Centralelor Nucleare, tocmai acest bloc energetic va corespunde chiar şi regulilor de siguranţă apărute după Fukushima. El este unic în ce priveşte îmbinarea barierelor active şi pasive ale siguranţei şi protecţiei”.