Engie vrea să devină „verde” prin biogaz și hidrogen

Compania franceză de utilități Engie, prezentă și în România, are în plan ca până în 2050 să renunțe la utilizarea gazelor naturale, pe care să le înlocuiască cu biogaz și hidrogen, a declarat directorul general al grupului, potrivit Reuters.

Engie deține 70 de proiecte de biogaz în întreaga lume, inclusiv 40 în Franța, și dacă toate vor fi aprobate, investițiile anuale în biogaz ar putea sări de la zeci de milioane la sute de milioane de euro.

„Progresiv vom face gazul nostru tot mai verde, astfel încât până în 2050 să fie 100% verde”, a declarat ieri reporterilor Isabelle Kocher, directorul general al grupului, conform sursei citate.

În luna mai, Engie a acceptat să își vândă afacerea de explorare a hidrocarburilor pentru 3,9 miliarde de dolari, iar luna trecută a vândut business-ul de lichefiere a gazelor, de transport și trading către Total, un alt grup francez, pentru 1,5 miliarde de dolari.

Kocher a explicat că lumea s-a concentrat pe electricitatea fără emisii de carbon, deși electricitatea reprezintă doar o mică parte din cererea totală de energie. „Cea mai multă energie consumată este pentru încălzire, răcire și transport”, a explicat ea.

Engie estimează că biogazul din deșeuri agricole și alte tipuri de deșeuri are potențial să crească de la 1% din consumul de gaz din Franța până la 10% în 2025, 30% în 2030 și 100% în 2050.

Grupul vrea, de asemenea, să investească în producerea la scară industrială a hidrogenului, prin electroliza apei, în locuri unde energia solară e ieftină. Asfel, compania se uită la capacități solare de câțiva gigawați pentru a produce hydrogen. Unul dintre locurile cu potențial este deșertul Atacama din Chile, stat unde Engie are deja o prezență importantă.

Sursa foto: Engie.com