Enterprise Investors – investitii de 40 de milioane EUR in parcuri eoliene

Compania poloneză Enterprise Investors a lansat un vehicul de investiţii prin care va aloca în câţiva ani 40 milioane de euro pentru construcţia de parcuri eoliene, în primă fază în Polonia, care poate fi urmată de extinderea activităţii pe alte pieţe din Europa Centrală şi de Est, în special în România. Vehiculul, denumit Wento, a fost lansat prin intermediul Polish Enterprise Fund VI (PEF VI) şi urmează să investească în jur de 40 de milioane de euro în industria energiei eoliene în următorii ani, se arată într-un comunicat al companiei de administrare a fondurilor de private equity, relateaza ziarul Bursa.

Wento va colabora cu dezvoltatori de parcuri eoliene pentru a pregăti proiectele pentru implementare şi va finanţa construcţia parcurilor respective. Vehiculul va folosi capital de la PEF VI şi împrumuturi bancare pentru implementarea acestor planuri.

“Analizăm cu atenţie piaţa energiei eoliene de aproape un an. Rezultatul este că suntem convinşi că Wento are perspective excelente pentru o dezvoltare robustă. Pe lângă activitatea din Polonia, Wento ar putea lua în considerare intrarea şi pe alte pieţe din Europa Centrală şi de Est, în special pe piaţa din România, care este cu deosebire interesantă pentru investitori”, a declarat Michal Rusiecki, managing partner la Enterprise Investors citat de Bursa.

Reprezentanţii EI apreciază că energia eoliană este o industrie tânără, dar care se dezvoltă rapid în Polonia şi în Europe Centrală şi de Est, permiţând energiei regenerabile să crească ponderea în producţia totală de energie, în linie cu legislaţia UE. “Analizele noastre arată că numărul investitorilor dispuşi să investească în construirea de parcuri eoliene nu este suficient şi dorim să umplem această lipsă, măcar în parte. Suntem convinşi că putem lucra cu dezvoltatorii la construirea unor parcuri eoliene cu o capacitate totală instalată de câteva sute MW, crescând astfel producţia de energie verde în Polonia”, a adăugat Rusiecki, citat de Mediafax.

Wento a recrutat un grup de manageri de pe piaţa industriei energiei eoliene, care va selecta proiectele, va coordona procesul de due dillingence, va achiziţiona acţiuni în aceste proiecte şi va ajuta la contractarea unor împrumuturi bancare, urmând să fie implicat apoi şi în supravegherea construirii parcurilor eoliene.

“PEF VI va furniza Wento capitalul necesar pentru construirea parcurilor. Parcurile vor fi vândute ulterior către investitori strategici sau financiari care caută profituri stabile pe termen lung. Wento examinează în prezent peste 12 proiecte de energie eoliană. Cu trei dintre acestea, care împreună au o capacitate totală instalată de 200 MW, se află la un nivel avansat de negocieri şi efectuează procesul de due dilligence”, se menţionează în comunicat.

Enterprise Investors administrează un capital care totalizează 1,7 miliarde de euro prin şapte fonduri de investiţii. În total, compania a inves-tit circa 160 milioane euro în firme româneşti din diverse sectoare, portofoliul Enterprise Investors Macon Deva, Siveco şi Profi.