EuroTransgaz, reprezentanța Transgaz în Republica Moldova

Compania de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale prin conducte, și-a înregistrat ieri reprezentanță la Chișinău, sub denumirea EuroTransgaz.

Potrivit actului de înregistrare, printre principalele obiective de activitate ale noului agent economic sunt producerea, transportul, distribuția, stocarea și furnizarea gazelor naturale, transporturi prin conducte, depozitări, precum și activități de consultanță pentru afaceri și management.

Transgaz va participa la realizarea proiectului de interconexiune pe gaze naturale dintre Republica Moldova și România, inclusiv prin extinderea gazoductului Iași – Ungheni până la Chișinău, care urmează a fi dat în exploatare până la finele anului 2018.

În acest an, Guvernul Republicii Moldova a scos la vânzare compania Vestmoldtransgaz, care gestionează în prezent reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni și va construi partea a doua a gazoductului, către Chișinău. Transgaz este interesat de această achiziție, termenul pentru depunerea ofertelor fiind prelungit până la 28 decembrie.

Preţul de pornire a licitaţiei este de 180 milioane de lei moldovenești (circa 9 milioane de euro), cumpărătorul fiind obligat să investească 93 milioane euro în următorii doi ani.

În primul semestru din acest an, Transgaz a obținut un profit net de 400,5 milioane lei (87,5 milioane euro), în creștere cu 42,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii cifrei de afaceri cu 26%, până la 1,03 miliarde lei (circa 226 milioane euro).