Exercițiu comun pentru intervenția în situații de urgență, pe platforma Petromidia

Rompetrol-RafinareRompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Dobrogea’ al județului Constanța au desfășurat, miercuri, un exercițiu tactic la rafinăria Petromidia Năvodari, pentru verificarea mecanismelor de intervenție și a vitezei de răspuns în cazul unor incidente grave.

‘Aceste exerciții sunt realizate periodic și sunt necesare pentru îmbunătățirea și creșterea gradului de pregătire a echipajelor specializate și pentru perfecționarea cunoștințelor privind managementul accidentelor majore. Simularea a urmărit verificarea și evaluarea procedurilor de notificare operativă a unui accident, dar și modul de cooperare între forțele de intervenție în cazul unor incidente cu efect în interiorul amplasamentului. Totodată, acțiunea și-a propus verificarea modului de funționare a instalațiilor de stingere a incendiilor și verificarea modului de acces în teren a personalului de intervenție. Acțiunea se înscrie în strategia companiei Rompetrol Rafinare și a Grupului Rompetrol de promovare și protecție a sănătății și siguranței fiecăruia dintre angajați, a partenerilor nostri și a comunităților din vecinătatea rafinăriei, din Năvodari și din Constanța’, a declarat directorul QHSE (Calitate, Sănătate, Siguranță și Mediu), Rompetrol Rafinare, Felicia Andrei.

Scenariul a vizat simularea unei explozii, urmată de un incendiu, la un rezervor de păcură din cadrul parcului de rezervoare care afectează și rețeaua inelară de protecție a rezervorului. Casa pompelor, aflată la aproximativ 20 de metri de rezervor este, de asemenea, afectată, ușa metalică de la intrare fiind blocată. Muncitorul care efectua revizia în casa pompelor sub efectul exploziei se împiedică și se lovește la cap, rămânând inconștient și blocat în interiorul acesteia. Explozia este urmată de un incendiu cu două victime.

În acord cu procedurile interne, compania transmite o notificare către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Dobrogea’ și structurii interne de pompieri de pe platforma Petormidia — Global Security Systems — privind producerea unui incident la Rompetrol Rafinare. ISU ‘Dobrogea’ raportează operativ la Centrul Operațional Național din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, informează președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și trimite la locul evenimentului echipajele stației de pompieri Midia Năvodari. De asemenea, ISU ‘Dobrogea’ informează Agenția pentru Protecția Mediului, trimite în zonă grupa operativă pentru evaluarea situației și alertează echipajele Detașamentului de Pompieri Constanța Palas și Detașamentului de Pompieri Constanța Port și urmărește intrarea acestora în dispozitiv. Grupa operativă informează despre situația din teren și asigură managementul forțelor de intervenție.

‘Grupul Rompetrol reprezintă un obiectiv strategic nu doar la nivel județean, ci la nivel național, iar importanța acestuia ne obligă să asigurăm un răspuns efficient la producerea unor evenimente cu consecințe în sfera situațiilor de urgență. Ne-am propus să testăm cooperarea dintre echipajele serviciului privat și cele profesioniste ale ISU Constanța prin organizarea anuală a unui exercițiu pe platforma Rompetrol. Complexitatea viitoarelor exerciții va crește pe măsură ce anumite scenarii vor deveni rutină’ a declarant prim-adjunctul inspectorului șef, maior Vlăduț Ion.

La exercițiu au participat două autospeciale cu apă și spumă, o autoscară mecanică, o cisternă cu spumogen, o autospecială de descarcerare, patru autoturisme de teren, o autosanitară a Serviciului de Ambulanță Privat Rompetrol, o Ambulanță SMURD și un laborator mobil pentru analiza aerului.

Odată cu achiziția în anul 2007 a Grupului Rompetrol de către KazMunayGaz — compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, rafinăriile Petromidia și Vega au parcurs un proces de creștere a capacității de procesare de la 3,8 la 5 milioane tone anual pentru rafinaria Petromidia, precum și de eficientizare a proceselor tehnologice. În 2012, Grupul Rompetrol a finalizat programul de investiții la rafinăria Petromidia, care reprezintă 43% din capacitatea de rafinare a României. Odată cu modernizarea instalațiilor, compania a crescut gradul de siguranță în muncă și de protecție a mediului înconjurător. Investițiile Grupului Rompetrol din ultimii 5 ani în tehnologie și mediu, pe platforma Petromidia, se ridică la peste 600 milioane USD.