Exxon Mobil va investi în două proiecte de explorare la mare adâncime în sectorul ucrainean al Mării Negre

exxon_mobilExxon Mobil va investi 735 milioane de dolari în două proiecte de explorare la mare adâncime în sectorul ucrainean al Mării Negre, a anunţat ministerul Energiei de la Kiev, compania americană fiind încurajată de descoperirile recente din largul ţărmului românesc.

Potrivit unui acord încheiat cu guvernul Ucrainei, Exxon va efectua studii seismice şi va fora două puţuri în apele ucrainene, pentru a evalua resursele potenţiale din zonă. Acordul cuprinde un “bonus” de 335 milioane de dolari pentru guvernul de la Kiev şi promisiunea de a investi alte 400 milioane de dolari în lucrările din Marea Neagră, transmiteBloomberg.

“Dacă ne gândim la zone neexplorate în Europa, avem Marea Neagră şi zona Arctică. Evident, Marea Neagră este mult mai accesibilă”, a afirmat la rândul său analistul Iain Pyle de la Sanford C. Bernstein, Londra.

“În ceea ce priveşte potenţialul general al Mării Negre, Domino-1 stabileşte un precedent bun. Ne aşteptăm să vedem în următorii ani programe de explorare în România, Bulgaria, Ucraina şi Rusia”, a declarat pentru Bloomberg Kevin Biddle, director de explorare pentru Europa în cadrul Exxon.

Purtătorul de cuvânt al Exxon, Richard Scrase, a declarat că grupul intenţionează să înceapă în scurt timp lucrările din sectorul ucrainean al Mării Negre.

 

sursa: mediafax