Factura la energie va scădea cu până la 7 – 10 procente până la sfârşitul anului a declarat Constantin Niță

61241304Factura la energie va scădea cu până la 7 – 10 procente până la sfârşitul anului, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

“Unele măsuri pe care le-am luat mai ales în domeniul certificatelor verzi nu au fost foarte bine primite sau prietenoase mai ales în partea investitorilor în acest domeniu dar asta ne aduce o scădere a facturii începând de la 1 iulie, desigur, după calculele estimative primare, cele pe care ni le-a furnizat ANRE (Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei n.r.), undeva la 4,75%. După părerea mea, până la sfârşitul anului factura va scădea cu până la 7 – 8 – 10 procente”, a spus Niţă.

“Toate trebuie să se încadreze în ceea ce cere piaţa. Cine nu se încadrează evident că, aşa cum prevăd regulile economiei de piaţă, va muri. Rezistă numai cel care este eficient. Datoria noastră ca politică energetică este de a produce cât mai ieftin şi a de a asigura securitatea energetică a ţării. Lucrul acesta va reieşi, probabil, din noua strategie energetică, pe care o pregătim, o să o scoatem la licitaţie, se cheamă faza de pregătire a caietului de sarcini şi sperăm ca aceasta ne va da direcţiile pe următorii 20-25 de ani. Întreaga strategie nu va mai fi o realitate spre producţie de energie ci spre piaţa de energie”, a explicat Niţă.

“Legea care amână, translatează un număr de certificate verzi, permite ca preţul final la energia electrică să scadă, la primele calcule ne-a ieşit 4-5%, dar având în vedere că şi evoluţia certificatelor verzi ca valoare este în scădere, 37 – 38 euro, eu cred că putem să vorbim de o scădere a preţului final de 7 – 8%. O să vedem, acest lucru este în evoluţie. O să vedem spre finalul acestuia an. Se va putea observa după 2-3 luni de aplicare şi în funcţie de evoluţia consumului, dar noi considerăm că se va putea atinge această ţintă de micşorare a preţului la energia electrică”, a explicat şeful ANRE.

sursa: agerpres