Fost angajat al lui Comănescu, înlăturat de la șefia Autorității de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră

Constantin Gheorghe, care timp de aproape 11 ani a lucrat la Grup Servicii Petroliere, firma de foraj marin a omului de afaceri Gabriel Comănescu (foto), a fost înlăturat ieri de la șefia Autorității de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră.

El a stat doar opt luni în fruntea Asociației, deși mandatul său era de cinci ani. Constantin Gheorghe a fost înlocuit cu Iulian Offenberg, care deținea anterior funcția de vicepreședinte la acest organism de reglementare.

Potrivit CV-ului său postat pe rețeaua Linkedin, Gheorghe a lucrat, în perioada august 2006 – martie 2017 la GSP ca director de HSEQ (sănătate, siguranţă, mediu şi calitate), apoi pe post de consilier pe probleme de mediu al lui Comănescu.

Gabriel Comănescu este cel care a cumpărat de la Petrom, la un an de la privatizarea companiei, cele șase platforme de foraj marin de la Marea Neagră aflate în proprietatea Petromar, subsidiara Petrom. Numirile de la Asociație sunt foarte importante, în condițiile în care în Marea Neagră ar urma să înceapă exploatarea zăcămintelor din zona de mare adâncime.

Într-un interviu acordat ZF în vara anului trecut, Comănescu declara că este pregătit să preia lucrările ce vor fi licitate pentru exploatările din Marea Neagră, unde consorțiul ExxonMobil-OMV Petrom a identificat reserve importante de hidrocarburi.

„În 2017-2020 vor urma patru ani în care Marea Neagră va da în clocot, iar noi suntem în pole-position pentru aceste contracte. Este un context geopolitic agitat, dar marele nostru noroc sunt americanii“, spunea Gabriel Comănescu, cel care con­tro­lează compania de foraj şi construcţii marine Grup Servicii Petroliere.

Autoritatea de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră a fost înfiinţată în 2016, prin legea privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore. Unul dintre rolurile ei este „supravegherea respectării dispozițiilor prezentei legi de către operatori și proprietari, inclusiv inspecții, control, investigări și măsuri de punere în aplicare”.

De asemenea, pe post de vicepreședinte a fost numit tot ieri, prin decizie a prim-ministrului, Vasile Gușatu, fost chestor de poliție, pensionar, membru ALDE Giurgiu.

Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. Acasta a fost înființată în baza Legii nr. 165/2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, care fixează cadrul normativ privind stabilirea cerinţelor minime necesare pentru prevenirea accidentelor majore şi limitarea consecinţelor unor astfel de accidente ce vizează operaţiunile petroliere din zonele din Marea Neagră aflate sub jurisdicţia României.

Sursa foto: Cugetliber.ro