Gaze: Romania, Bulgaria, Grecia si tarile din grupul de la Visegrad s-au reunit pentru a discuta despre construirea coridorului sudic

gaze (1)Experți din șapte țări – România, Bulgaria, Grecia și țările din grupul de la Vișegrad (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria) – s-au reunit marți la Sofia pentru discuta despre construirea coridorului sudic în sectorul gazelor, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului bulgar al Afacerilor Externe.

În discursul său, ministrul de externe bulgar Kristian Vighenin a amintit că în februarie, la Budapesta, miniștrii din cele șapte țări și-au reconfirmat angajamentul pentru crearea unei piețe comune în domeniul energetic și au sprijinit inițiativa președinției ungare pentru încurajarea cooperării în domeniul securității energetice. ”Am subliniat importanța construirii conductele de interconectare între țările noastre și asigurarea unui acces la gaze lichefiate, ceea ce va duce la diversificarea surselor. Reuniunea de astăzi este încă un pas important spre construirea infrastructurii pe direcția sud-nord”, a spus șeful diplomației bulgare.

Realizarea coridorului sudic în sectorul gazelor s-a aflat în centrul discuțiilor dintre premierul bulgar Plamen Oreșarski și ministrul energiei azer Nagit Aliev, desfășurate tot marți la Sofia. La întâlnire a participat și ministrul bulgar al economiei și energiei Dragomir Stoinev, care a subliniat că Bulgaria a semnat deja un contract cu consorțiul Shah Deniz pentru livrarea a 1 miliard de metri cubi de gaze pe an. Aceste livrări vor deveni posibile după finalizarea proiectului TAP, care a fost preferat de investitori în dauna Nabucco și care va transporta gazul azer până în Grecia și Italia.

sursa:agerpres