GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power – 1400 MW din energie nucleara


EnergoNuclear urmeaza sa organizeze pe 15 decembrie 2010 o negociere la sediul companiei, in vederea atribuirii contractului pentru constructia si punerea in functiune a celor doua reactoare, relateaza jurnalistii de la Ziare.com. Costul estimat pentru acest proiect se ridica la 3,2 miliarde euro, fara TVA. Fiecare din cele doua viitoare reactoare nucleare va avea o putere instalata de 700 MW. Punerea in functiune a primului reactor este preconizata pentru anul 2017.

In acest moment, Nuclearelectrica si alti sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica – 51%, CEZ – 9,15%, GdF-Suez – 9,15%, Enel – 9,15%, RWE Power – 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.

De notat este faptul ca grupul ceh CEZ si-a anuntat recent decizia de a se retrage din actionariatul EnergoNuclear. Reprezentantii CEZ spun ca in prezent “analizeaza proiecte mai atractive in Cehia si Slovacia”.
Participatia CEZ de 9,15% la EnergoNuclear va fi impartita fie unui singur investitor, fie la mai multi dintre ceilalti ramasi.

SN “Nuclearelectrica” SA este inregistrata din 27 iulie 1998 la Registrul Comertului al Camerei de Comert si Industrie. SN “Nuclearelectrica” SA este subordonata Ministerului Economiei si Comertului, statul detinand 100% din actiuni.

Anual CNE Cernavoda furnizeaza intre 40-50 mii Gcal pentru incalzirea consumatorilor de pe platforma industriala a centralei si a orasului Cernavoda (circa 50% din necesar), fara ca puterea electrica nominala a turboagregatului sa fie afectata.