Hidroelectrica a depășit în mod constant indicatorii de performanță prevăzuți în buget

hidroelectrica-a-intrat-in-insolventa-hotararea-va-fi-pusa-in-aplicare-imediat-152738Hidroelectrica a produs și livrat 11.336 GWh, până la finele lunii septembrie, iar estimarea producției pentru întreg anul 2013 este de circa 14.200 GWh, peste cantitatea de 13.000 GWh luată în calcul la construcția bugetului, dar semnificativ mai mică decât producția unui an mediu hidrologic de 17.539 GWh.

,,În primele șase luni ale acestui an, Hidroelectrica a depășit în mod constant indicatorii de performanță prevăzuți în buget, evoluție care se menține și după închiderea procedurii insolvenței, chiar în condițiile unui an deficitar din punct de vedere hidrologic, ale scăderii cererii pe piața energiei electrice, precum și ale scăderii prețurilor de livrare’, se arată într-un comunicat al companiei, remis miercuri AGERPRES.

Profitul brut realizat în luna septembrie este de circa 40 milioane de lei, la o producție de 828 GWh. După primele nouă luni din 2013, profitul brut realizat este de 681 milioane lei, iar cifra de afaceri de 2.282 milioane lei.

Datorită creșterii puterii instalate în parcuri eoliene, Hidroelectrica a înregistrat și o creștere a cantităților de energie tranzacționate pe Piața de Echilibrare, estimarea din BVC la nivelul întregului an, de 847 GWh, fiind depășită încă de la sfârșitul lui august 2013. În aceste condiții compania estimează o depășire semnificativă a acestui indicator, cu cel puțin cu 200 GWh până la sfârșitul anului, ceea ce înseamnă o creștere a cifrei de afaceri cu peste 10 milioane euro.

‘Gradul de umplere în marile lacuri de acumulare este de 86%, ceea ce garantează acoperirea tuturor obligațiilor contractuale, precum și rezerva de putere și energie necesare pentru funcționarea în siguranță a Sistemului Energetic Național. În aceste condiții este de așteptat ca Hidroelectrica să obțină rezultate economice foarte bune la finele anului. După declararea insolvenței, compania a vândut energie doar la prețul pieței, a avut un control foarte strict al costurilor și va aplica aceeași politică, pentru maximizarea veniturilor și încadrarea costurilor în limitele bugetului aprobat pentru anul 2013. Am urmărit creșterea resurselor financiare deoarece Hidroelectrica are de achitat în perioada următoare datorii totale de circa 2,8 miliarde lei, care vor trebui acoperite conform contractelor cu băncile creditoare și cu prevederilor din Planul de reorganizare’ a declarat Mihail Stănculescu, președintele directoratului Hidroelectrica.

sursa: agerpres