Hidroelectrica: Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata energiei electrice care vizeaza toate contractele bilaterale incheiate

O decizie privind anularea contractelor Hidroelectrica sau modificarea preţurilor şi cantităţilor convenite va fi luată în cursul săptămânii viitoare, au declarat vineri, pentru AGERPRES, reprezentanţii companiei.

Rezultatele negocierilor contractelor bilaterale ale companiei, precum şi decizia Ministerului Justiţiei, vor fi cuprinse într-un raport de negociere ce va fi prezentat acţionariatului companiei, în cadrul unei adunări generale a membrilor săi, posibil săptămâna viitoare.

La începutul lunii aprilie, Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei, a declarat că anularea contractelor încheiate de către Hidroelectrica presupune crearea unor probleme juridice dificile.

‘Problema contractelor Hidroelectrica este o problemă veche, ce s-a derulat în timp, care se doreşte rezolvată repede, dar nu există o soluţie clară. Sunt două variante. Prima este renegocierea lor, care este greu de realizat, pentru că fiecare negociază pentru el. A doua este să le anulăm, dar intrăm într-o problema juridică, din care nu ştim cum vom ieşi. Nu vrem sa punem problema asupra unei companii care deja se confruntă cu o perioadă dificilă’, a afirmat Tudor Şerban.

Autorităţile nu au anunţat, până în prezent, decizia Ministerului Justiţiei cu privire la posibilitatea rezilierii contractelor Hidroelectrica.

Tot la începutul lunii aprilie, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa energiei electrice care vizează toate contractele bilaterale încheiate de Hidroelectrica.

‘Investigaţia a fost declanşată în urmă cu două săptămâni iar în cursul săptămânii trecute am efectuat inspecţii la firmele care au contracte încheiate cu Hidroelectrica. Suspectăm încălcarea legislaţiei româneşti. Ne uităm dacă aceste contracte nu limitează excesiv lichiditatea pe piaţă şi dacă nu există înţelegeri între aceste firme’, a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

El a precizat că autoritatea de concurenţă colaborează cu Comisia Europeană în analiza pe care forul european o realizează în legătură cu aceste contracte.

Şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, a declarat, la începutul lunii februarie, că Guvernul României trebuie să exploreze orice posibilitate juridică legală pentru a anula contractele bilaterale secrete din energie şi să negocieze cu respectivele companii noi contracte, la preţuri de piaţă.

Ulterior, ministrul Economiei, Lucian Bode, anunţa că aceste contracte bilaterale au fost transmise către Ministerul Justiţiei în vederea găsirii unei posibilităţi de anulare a acestora deoarece negocierile cu companiile din sector, purtate în februarie, în scopul reducerii duratei şi a cantităţii şi, respectiv, al creşterii preţului nu au dat rezultatele aşteptate.