Potrivit estimărilor Radioactiv Mineral, singura companie de cercetare geologică a statului, care identifică resurse de uraniu cu potenţial economic prin operațiuni de prospecţiune şi explorare, potențialul de resurse uranifere în care s-a investit până în prezent a atins circa 30%.
În cursul unei întâlniri de astăzi dintre reprezentanții Radioactiv Mineral Măgurele și oficiali ai Ministerului Economiei, cei dintâi au reiterat propunerea de reorganizare a companiei ca societate de interes economic general și de revitalizare a cercetării geologice pentru uraniu, în România, prin Programul Geologic Național (PGN), demers prevăzut în programul de guvernare 2017 – 2020, potrivit unui comunicat al ministerului.
Radioactiv este compania statului care administrează perimetrele de explorare geologică a metalelor rare şi radioactive și stochează fondul geologic național. De asemenea, societatea de importanță strategică pentru economia națională activează prin două programe derulate de Ministerul Economiei: cercetare geologică, respectiv închiderea minelor.
Executivul a aprobat, în iulie 2017, proiectul de lege privind PGN. Reprezentanții ministerului și-au exprimat dorința ca Radioactiv Mineral să participe cu soluțiile proprii și să fie integrată și finanțată prin PGN. Conform proiectului de lege, finanțarea PGN o va asigura bugetul de stat, prin Ministerul Economiei. Eventualele lucrări și rezultate obținute de Radioactiv, în cadrul PGN, vor intra în proprietatea statului și administrarea Ministerului Economiei.
Societatea face demersuri, din iulie 2017, pentru prestarea/vânzarea de servicii unor parteneri străini, în vederea efectuării unor activități de prospecțiune și a altor forme de colaborare. Radioactiv Mineral estimează la circa 2 milioane de euro finanțarea necesară companiei, pentru a-și derula activitatea la un nivel competitiv internațional.
Mina de la Crucea se va închide în 2020
În România, singura mină de uraniu operațională este cea de la Crucea-Botușana, județul Suceava, însă rezervele de acolo sunt aproape epuizate, după peste 30 de ani de exploatare. În aceste condiții, mina urmează să fie închisă din martie 2020, când îi expiră licența de exploatare, a declarat recent Ovidiu Sandu, directorul general al Companiei Naționale a Uraniului, citat de presa locală.
El a explicat că, după încetarea activităţii, va demara activitatea de ecologizare, securizare şi închidere, care va dura 150 de ani. Au mai fost două mine foarte bogate în uraniu, Oraviţa (Caraş-Severin) şi Ştei (Bihor), dar care la fel s-au epuizat şi acum sunt în închidere. Zăcăminte importante de uraniu ar fi la un alt perimetru, din zona Tulgheș-Grințieș (județele Harghita și Neamț), însă CNU nu deține fondurile necesare deschiderii acestora, iar guvernul nu s-a implicat până acum.
Producția locală de uraniu era importantă pentru că asigura combustibilul necesar reactoarelor 1 și 2 de la Cernavodă, care împreună furnizează circa 20% din consumul național de energie. Împreună cu producția de apă grea, România era singurul stat european care avea ciclu nuclear complet. În prezent, Nuclearelectrica, operatorul centralei, cumpără uraniu de la firma canadiană Cameco.