Înapoi la încălzirea centralizată. Beneficiile acestui sistem

Datorită utilizării surselor regenerabile, încălzirea centralizată devine o metodă preferată de economisire a energiei în Europa. Una dintre cele mai mari provocări este totuși convingerea proprietarilor de valoarea pe termen lung pe care o dă trecerea locuințelor la această soluție.

Iernile lungi și aspre din Peninsula Scandinavă, unde clădirile trebuie încălzite opt-nouă luni pe an, au impulsionat dezvoltarea încălzirii centralizate în Suedia în anii ’40. Potrivit Agenției Suedeze de Protecție a Mediului, dacă la început se baza aproape exclusiv pe combustibili fosili, sistemul a ajuns în 2017 să utilizeze în procent de 90% căldură reciclată sau din surse regenerabile, potrivit unei analize publicate de Buildup.eu, portalul european pentru eficiență energetică în clădiri.

Astăzi, Stockholm deține 2.800 de kilometri de conducte subterane, care conectează peste 10.000 de clădiri. Sistemul folosește biocombustibili – brichete de lemn, peleți și ulei bio – precum și deșeuri menajere și căldură recuperată de la fabricile orașului. De asemenea, este alimentat cu energie din mare, prin pompe de căldură uriașe.

Un alt caz reprezentantiv din Suedia este Lund, unde aproape 90% din consumul de căldură al orașului este furnizat prin încălzire centralizată. Mai mult, locuitorii din zona Linero pot folosi o aplicație gratuită prin care își pot verifica propriul consum. Asemenea măsuri sunt cruciale pentru a duce la schimbarea mentalităților și a rolului pe care îl joacă fiecare individ.

Implicarea cetățenilor este un aspect-cheie pentru inițiativele de dezvoltare a orașelor inteligente. „Una dintre cele mai mari provocări este să convingem proprietarii că e necesar. A necesitat un plan de comunicare”, spune un inginer de eficiență energetică care a lucrat la un proiect dintr-un district din Spania. Circa 31 de clădiri, cu un total de 1.488 de apartamente și peste 4.000 de locuitori, au trecut la sistemul centralizat din 2014, pentru a scădea consumul de energie al clădirilor cu 40%.

Chiar dacă în Spania încălzirea centralizată nu este foarte răspândită, orașul San Sebastian este în etapa finală pentru instalarea unei termocentrale cu o putere de 7.400 kW, cu două boilere de 1.400 kW pe bază de biomasă, care vor încălzi 1.500 de locuințe noi. Investiția este realizată printr-un proiect european de cercetare, care caută să scadă consumul de energie primară cu 35% prin încălzirea centralizată pe bază de biomasă. Centrala va fi gata în vara lui 2018.