Îngrijorător. Coaliția PSD-ALDE a pus cruce la OUG 109 privind guvernanța corporativă

Plenul Camerei Deputaților a aprobat astăzi, cu largă majoritate, proiectul de lege pentru modificarea OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, astfel încât toate marile companii de stat din energie vor fi exceptate de la obligația de a avea management profesionist și selectat în manieră transparentă.

Practic, decizia de astăzi dă startul legal la politizarea conducerii acestor societăți extrem de valoaroase și de o importanță strategică. Proiectul de lege înaintat în plen este semnat de Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industriiși Servicii, Laurențiu Nistor, președintele pentru politică economică, reformă și privatizare, și Eugen Nicolicea, Comisiei juridice, de disciplină și imunități.

Camera Deputaților este for decisional. Inițial, pe lista care ieșise din Senat, se aflau doar companiile din industria de armament, TAROM, IAR, Romaero, RAPPS etc., singura companie din energie fiind Complexul Energetic Oltenia.

Ulterior, în comisiile din Camera Deputaților, deputații PSD și ALDE au extins lista semnificativ, prin amendamente, incluzând Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Conpet, SAPE, CN a Uraniului, Oil Terminal, Transgaz, Transelectrica și filialele acesteia.

Oricum, de la începutul anului, Ministerul Energiei și cel al Economiei au făcut numiri politice în toate aceste companii, punând în Consiliile de Administrație sau de Supraveghere doar membri interimari fără expertiză în domeniu, al căror mandat a fost prelungit cu câte patru luni, sau care au fost ulterior schimbați rapid. Practic, nicio companie importantă nu a scăpat de acest asalt politic asupra managementului, majoritatea celor numiți având conexiuni cu ALDE, partidul condus de ministrul Energiei, Toma Petcu.

Lista completă a societăților exceptate de la OUG 109/2011 o găsiți AICI.  Ordonanța 109 a integrat în dreptul românesc principiile guvernanței corporative a întreprinderilor de stat, dezvoltate de Organizația de Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) pe baza standardelor legislative din statele membre OECD și a bunelor practice ale corporațiilor din aceste state.