Ion Lungu, AFEER: Liberalizarea este un proces cu reale avantaje pentru consumatori

Liberalizarea pieței de energie este un proces cu reale avantaje pentru consumatori, dar din păcate acesta a fost asociat cu creșterea continuă a prețurilor, a declarat, astăzi, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu.

„Trebuie să spunem că acest process (de liberalizare  – n.r.) se desfășoară într-o piață extrem de competitivă. Avem foarte mulți participanți atât pe piața agro, cât și pe cea a furnizorilor activi, dar și un număr de traderi care acționează pe piața angro. Efectele pozitive ale liberalizării sunt nete și oferă consumatorului posibilitatea de a alege. Din păcate, liberalizarea a fost asociată cu creșterea continuă a prețurilor. Noi considerăm că cel puțin în ultimii patru ani am avut o scădere constantă a prețurilor, iar creșterile din 2017 au fost determinate de evoluția piețelor din jur”, a spus Lungu, citat de Agerpres.

În viziunea șefului AFEER, anul 2017 a fost unul cu probleme pentru furnizori, generate de evoluția prețurilor din piață. Acesta a subliniat, totodată, că „probabil și autoritățile au înțeles că avem nevoie de niște politici care să fie păstrate de-a lungul mai multor guvernări” și consideră foarte important faptul că au apărut noi abordări privind aranjamentele contractuale.

De la 1 ianuarie 2018, piața de electricitate din România va fi complet liberalizată, iar Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) va controla doar prețurile consumatorilor alimentați în regim de Serviciu Universal.

Sursa foto: AFEER