Iulian Chifu: Gratie zacamintelor de gaze de sist, Romania poate ajunge nu numai la securitate energetica, ci chiar la independenta energetica

Consilierul prezidenţial pentru afaceri strategice, Iulian Chifu, consideră că doar printr-o abordare raţională şi pragmatică se va contura corect problematica privind exploatarea gazelor de şist în România, relateaza Agerpres.

Chifu s-a referit, într-o conferinţă susţinută vineri la Iaşi, la avantajele noilor tehnologii propuse de compania americană Chevron, care doreşte să exploateze gazele de şist în România, şi la o serie de alte explorări ale resurselor naturale ale ţării şi a îndemnat la consultarea studiilor şi rapoartelor oficiale postate şi pe site-ul Parlamentului European.

Consilierul prezidenţial a subliniat că ‘în prezent se discută despre un aviz de explorare şi nu despre unul de exploatare a gazelor de şist’, punctând ‘deschiderea spre dialog a factorilor responsabili cu organizaţiile de mediu’, cu condiţia ca acest dialog ‘să se bazeze pe rapoarte şi documente şi nu pe alegaţii’.

‘Graţie unor astfel de zăcăminte, România poate ajunge nu numai la securitate energetică, ci chiar la independenţă energetică’ a declarata Iulian Chifu citat de Agerpres.

Pe de altă parte, este cumva normal ca, în momentul în care există o resursă de gaze, care deschide perspectiva securităţii şi independenţei energetice, să apară şi anumiţi competitori interesaţi. Personal, nu ştiu dacă se va ajunge sau nu la o astfel de exploatare, dar cred că trebuie să ne pregătim pentru a crea României o plusvaloare atât din punct de vedere economic, cât şi în relaţia cu terţii. Niciun stat nu îşi poate permite să neglijeze un asemenea avantaj concurenţial’, a declarat Chifu.

Consilierul prezidenţial Iulian Chifu a susţinut vineri, la Iaşi, o conferinţă de presă cu tema ‘Perspective asupra strategiei energetice a României. Gazele de şist de la Bârlad’ în cadrul celei de-a X-a ediţii a conferinţelor International Study of Religion in Eastern and Central Europe Association (ISORECEA) care se desfăşoară la Universitatea ‘Petre Andrei’.